Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Svagt U21 föll i genrepet

Under lördagen fick Sverige se sig slagna av ärkerivalen Danmark i en träningsmatch inför U21-EM. Resultatet skrevs till slut 2-0 till Danmark efter en match där Sverige misslyckades med att komma till de riktigt heta chanserna.

Det var ett mestadels uddlöst svenskt U21-landslag som ställdes mot Danmark i ett genrep inför U21-EM. Trots att Sverige inledde matchen positivt var det en första halvlek som präglades av lågt tempo och få riktigt farliga chanser. Närmast för Sverige var Kristoffer Olsson som hade ett fint skottläge mitt i straffområdet men skottet blockerades av en dansk försvarare. 

– Vi måste höja bolltempot för det går inte snabbt. Vi spelar för mycket i sidled och hotar dem inte riktigt, sa Pawel Cibicki i paus. 

Efter sammanlagt nio byten i paus öppnade matchen upp sig en aning i andra halvlek. Men det var framförallt Danmark som spelade sig till de flesta chanserna. Ett passivt svenskt försvar gjorde att Danmarks Rasmus Nissen Kristensen kunde placera in 1-0 med sin vänsterfot drygt en kvart in i den andra halvleken.

Det var först när Sverige bytte in Niclas Eliasson som man lyckades skapa chanser. Eliasson hade flera farliga inlägg från sin högerkant där bland annat Kristoffer Olsson, Kerim Mrabti och Alexander Fransson missade fina skottlägen i straffområdet. 

"Helt klart saker som vi bör förbättra"

Men det ville sig inte för Sverige den här dagen i ett soligt Helsingborg. I slutet av matchen kunde Danmark utöka genom skott av FC Midtjyllands Mikkel Duelund. Ett skott som inbytte Tim Erlandsson nog borde ha tagit. 

Efter matchen var Håkan Ericson tudelad av prestationen.

– En del riktigt bra perioder men vi blir också ganska söndertrasade av Danmarks starka vändningsspel. Det är helt klart saker som vi bör förbättra om vi ska lyckas i EM men det finns också saker vi kan ta med oss och bygga vidare på, säger han till C More.

Dahlberg såg matchen från bänken

I kvalet till U21-EM inledde Anton Cajtoft som förstemålvakt men en skada öppnade upp för Athletic Eskilstunas Tim Erlandsson. Truppens tredje målvakt är IFK Göteborgs Pontus Dahlberg som kom med efter en stark vår i allsvenskan. Inför matchen menade förbundskapten Håkan Ericsson att målvaktspositionen var helt öppen och att det inte var bestämt vem som skulle starta mot Danmark. Han öppnade också för att ett målvaktsbyte under matchen eventuellt var aktuellt.

Det blev Jönköping Södras Anton Cajtoft som fick förtroendet. Det blev också ett målvaktsbyte men det var Tim Erlandsson som byttes in vilket innebar att Dahlberg fick se hela förlustmötet från bänken.

– Det fick vi reda på matchsamlingen, att han (Cajtoft) skulle stå och Tim fick stå andra. Det är en bra konkurrenssituation med två bra målvakter och bara stimluerande, säger Dahlberg till GP.

Den före detta Häcken-spelaren Carlos Strandberg inledde även han på bänken men blev inbytt i andra halvlek. Anfallaren hade det dock tufft och kom till få farliga chanser. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.