Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Svaga genrepet – IFK Göteborg kryssade mot superettan-nykomling

3–3 mot superettan-nykomlingen IFK Värnamo. IFK Göteborgs allsvenska genrep var svagt. Men …
– Jag är inte orolig, säger tränaren Roland Nilsson.

Ett sista test inför den allsvenska premiären mot Örebro SK nästa helg. Under fredagseftermiddagen klev IFK Göteborg ut på Valhalla IP för att möta superettan-nykomlingen IFK Värnamo.

Vi skulle få se var det står och hur de mår. Eller … det där sista hade vi egentligen redan rätt bra koll på.

Laget är ordentligt skadedrabbat. Tobias Sana, Hosam Aiesh, Robin Söder, Marek Hamsik … De var några av namnen som saknades mot IFK Värnamo.

LÄS MER: Historien bakom Mats Palmgrens idiotförklarade guldmål

Ändå: Det var ingen dålig startelva som tränaren Roland Nilsson ställde ut i vårsolen. Så visste borde spelet ha sett bättre ut?

I den första halvleken var det långsamt, krampaktigt och till synes viljelöst.

– Inställningen från början var inte på topp. Vi var där, men inte alls på det sättet som vi skulle vara. Det såg ut lite som att vi tänkte att vi är bättre än Värnamo samtidigt som vi inte var beredda att göra jobbet fullt, konstaterar Roland Nilsson som fick se sitt lag hamna i underläge redan efter 20 minuter.

Charlie Vindehall med ett inlägg mot den bortre ytan. Där stod Oscar Johansson helt omarkerade och kunde nicka bollen förbi Giannis Anestis.

0–1.

Kevin Yakob blev tvåmålsskytt – igen

IFK Göteborg lyckades kvittera, Kevin Yakob förvaltade ett inspel från Simon Thern, men hamnade snabbt i underläge igen.

Abdussalam Magashy stormande fram i en omställning. Han kom ensam med Giannis Anestis från höger, väntade nästan lite för länge med avslutet, men lyckades till slut trycka in bollen i nät.

1–2.

LÄS MER: Kevin Yakobs succé – sköt in sig i Blåvitts premiärelva?

Därefter försvann solen. Och det började regna. Mörkret fortsatte även att hänga över IFK Göteborg.

I den 51:e matchminuten drog Oscar Johansson, han som gjorde 0–1, till direkt på ett lågt inspel. Avslutet var hårt, Giannis Anestis kunde inte styra undan.

1–3.

Avgjort? Nej.

Kevin Yakob skulle göra ytterligare ett mål i matchen – och bli tvåmålsskytt precis som mot Landskrona BoIS för ett par veckor sedan. Gustaf Norlin med inlägget, Yakob med nicken.

2–3. Nästan en hel halvtimme kvar att spela.

"Det medicinska teamet gör ett hästjobb”

IFK Göteborg kvitteringsforcerade – och lyckades hitta rätt. Med lite mindre än tio minuter kvar att spela lade Kevin Yakob (matchens bäste) upp för Alhassan Yusuf som placerade in 3–3. Det blev matchens sista mål.

IFK Göteborgs upphämtning var stark, men insatsen överlag rätt svag.

– I den andra halvleken stängde vi ner mycket mer. Vi var mycket mer aggressiva, vi var där när bollen kom istället för att lämna hål. Då blev det helt annorlunda, säger Roland Nilson.

Oroar prestationen, kanske främst i första halvlek då, något med bara lite mer än en vecka kvar till den allsvenska premiären?

– Nej, det gör den inte. När det väl smäller kommer det vara ett annat adrenalinpåslag inför. Då gäller det att balansera nerverna på ett annat sätt. Samtidigt spelade vi med lite nya spelare i dag och samarbetet fungerade inte riktigt på alla platser. Då blir det lite att vi gör saker som vi inte har gjort tidigare.

LÄS MER: Jonas Thern om mötet med sonen Simon

Vad blir viktigast under veckan som kommer nu?

– Ett att vi hittar energi. Vi har kört på ganska tungt, vi har spelat matcher och tränat ganska hårt för att vara så fysiskt förberedda vi kan. Denna veckan blir det lite lugnare på själva dosen i det vi gör.

Sedan blir det även en kamp mot klockan för att få tillbaka några av alla skadade spelare.

– Det medicinska teamet jobbar så mycket de bara kan. De gör ett hästjobb just nu. Vi kan bara avvakta och se vad som händer, avslutar Roland Nilsson.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(3–5–2): Giannis Anestis – Jesper Tolinsson, Mattias Bjärsmyr (Filip Ambroz, 73), Sebastian Eriksson – Gustaf Norlin (Hannes Lennartsson, 68), August Erlingmark (Pontus Wernbloom, 46), Alhassan Yusuf, Simon Thern (Noah Alexandersson, 62), Alexander Jallow (Ishak Shamoun, 85) – Kevin Yakob, Oscar Vilhelmsson (Alfons Nygaard, 46)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.