Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Svårt att vinna Champions League som grupptvåa

Arsenal och Paris Saint-Germain är redan klara för vårens slutspel i Champions League. Men kvällens match mellan lagen är ändå extremt viktig.

Båda lagen står på tio poäng med två matcher kvar av gruppspelet. Och kvällens tillställning på Emirates Stadium i London kan avgöra vilket lag som tar förstaplatsen.

Arsenal har åkt ur Champions League redan i den första slutspelsomgången – sex år i rad. Fem av gångerna gick laget in i slutspelet som grupptvåa, vilket innebär att ”Gunners” stötte på riktigt tufft motstånd direkt.

Hur viktigt är det då att vinna gruppen? Enligt statistik som Sky Sports har tagit fram tillsammans med HPE, är det en stor fördel.

Sedan säsongen 2003-2004 har tio av 13 slutsegrare inlett turneringen med att vinna gruppen, och 21 av 26 finalister. Dessutom har 40 av 52 semifinalister vunnit sina grupper.

Statistiken talar ett tydligt språk – det är svårt att gå långt för ett lag som inte imponerar i den inledande fasen.

Arsenals mest framgångsrika äventyr i Champions League, våren 2006, inleddes med en gruppseger. Så det finns all anledning för managern Arsène Wenger att gå för tre poäng i kväll. 

Om Londonlaget vinner mot PSG på onsdagskvällen säkrar laget segern i grupp A, eftersom matchen i den franska huvudstaden slutade oavgjort.

Porto (2004), Liverpool (2005) och Inter (2010) är de enda grupptvåorna som lagen som har lyckats gå hela vägen.