Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Richard Yarsuvat. Bild: DANIEL STILLER

Supporterföreningens kritik mot Gais

Richard Yarsuvat, 27, är klar för Gais.
Nu kritiseras värvningen av supporterföreningen Gårdakvarnen.
"Vi har ett problem med att föreningen Gais vill ha en spelare som upprepade gånger uttryckt sitt förakt gentemot föreningen", skriver de på sin hemsida.

Gais har hittat sin "Mr X", en anfallare med tyngd och spets. Under torsdagen presenterades Richard Yarsuvat, senast i Norrby.

Värvningen har inte varit helt problemfri.

Bakåt i tiden finns nämligen ett par incidenter mellan Yarsuvat och Gais-supportrar som rörde upp känslor.

Bland annat avbröts en cupmatch mellan Gais och Norrby 2015 efter att Yarsuvat, då i Norrby, firat ett kvitteringsmål framför Gais supportrar.

Två år senare, 2017 alltså, avgjorde Yarsuvat, då i Dalkurd, en match på Gamla Ullevi. Målet ledde till ett nytt firande framför Gaisklacken där ölmuggar och andra saker senare kastades in på planen.

Yarsuvat uttalade sig om händelsen i GT:

– Okej att de skriker tjockis, men i dag var de på mig om sjukdomen jag lider av, diabetes. ”Din jävla diabetiker, din jävla tjockis”. Det tycker jag är fel, sa Yarsuvat då.

Händelserna har inte ignorerats av Gais. Inför Yarsuvat ankomst till klubben har samtal hållits med supportrarna.

– Vi vet att det här var känsligt. Därför har vi inte nonchalerat det utan gått igenom det. Samtidigt kan man säga att det här är incidenter och dumma grejor han har gjort, säger sportrådets Jonas Östergaard.

Supporterföreningens ilska

Nu kommenterar supporterföreningen Gårdakvarnen mötet med Gais – och värvningen av Yarsuvat.

De är kritiska.

I ett inlägg på sin hemsida skriver de bland annat:

"Först och främst tycker vi att det är ett sunt sätt att sköta en känslig fråga, genom att kommunicera i lugn och ro, och både lyssna samt tala om vad de själva tycker. Vi har full förståelse för det sportsliga beslutet att plocka in Ricky. Bra poängsnitt, bra ålder, bra med en kontraktslös spelare. Varför Stefan Jacobsson vill ha Ricky förstår vi och är inget vi har problem med. Däremot har vi ett problem med att föreningen Gais vill ha en spelare som upprepade gånger uttryckt sitt förakt gentemot föreningen, vilket landar på sportråd och styrelse. Detta klargjorde vi på mötet, vilket båda Jonas hade förståelse för, de tror dock att den sportsliga uppsidan är större än nedsidan med att värva en spelare som bråkat med och hånat Gais".

Vidare går det att läsa:

"Vi förstår alltså varför sportråd och styrelse värvat Ricky, men tycker att de gör fel. Dock vill vi vara tydliga med att vi självklart accepterar hur vår förening är uppbyggd och fungerar; det är upp till sportråd och styrelse att värva vem de vill, så länge de sitter på medlemmarnas mandat att göra så. Och även om vi tycker att de i detta fall har tagit ett felbeslut så står vi fortfarande bakom både sportråd, styrelse och tränarstab".

"Inte så att vi frågade om lov"

När GP når Gais ordförande Jonas Andersson kommenterar han uttalandet såhär:

– Vi vet om historiken och det var skälet till att vi ville ha ett möte och berätta. Vi ville inte att det bara skulle dimpa ner. Det var inte så att vi frågade om lov, mer att vi informerade så att det inte skulle komma som en blixt från klar himmel.

Vad säger du om att Gårdakvarnen är så kritiska till värvningen?

– Det får de självklart vara. Jag har full respekt för deras åsikter och det var det vi försökte visa genom att ha den informationsträffen. Jag har inga problem med deras uttalande.

Hur mycket tog ni hänsyn till supportrarnas åsikter i diskussionerna kring värvningen av Yarsuvat?

– Jag är också supporter och vet att det finns ett antal personer som är mer känsliga än andra. Men så som livet är nu med den ökade rörlighet vi ser går det inte säga att vi till exempel inte tar folk från vissa klubbar. Det var en tid när vi tog in tre spelare från IFK Göteborg. De kanske inte var så omtyckta på förhand, men de blev respekterade för det som de gjorde. Det är samma sak nu. De som visar upp vilja och kämpatag kommer bli uppskattade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.