Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Supertalangen: "Dumt att gå till Blåvitt som ung"

Talangerna i Göteborg väljer bort IFK Göteborg. Istället hamnar de i utländska akademier och hos rivaliserande klubbar. …– Vi kommer lägga det största krutet där nu, säger Mats Gren.

FK Göteborg har fått se flera stora talanger från Göteborg välja andra klubbar. Isak Ssewankambo och Amin Affane hamnade i Chelseas akademi, Kristoffer Peterson hamnade i Liverpool och Carlos Strandberg hamnade i Häcken. Listan kan göras väldigt mycket längre och attraktionskraften hos IFK hos talangerna är inte särskilt stor.
– Den kan vi jobba på. Jag känner lite grand att vi just nu har den bästa infrastrukturen i hela Sverige. Kan vi också se till att få den röda linjen – både fysiskt, taktiskt, tekniskt och mentalt – att vi spelar på samma sätt i A, U21, U19, U17 och U16 och lägger mer fokus på fler och längre träningar känner jag att det kommer att bli väldigt positivt för oss, säger Mats Gren.

För de stora talangerna i Göteborg, är det givet att välja IFK i dag?
– Nej, det har det väl inte varit direkt i dag. Dit måste vi komma inom en snar framtid. Där måste vi själva bevisa att vi måste bli duktiga på att utveckla och utbilda våra talanger vidare i de äldsta åldersgrupperna och A-laget. Det är där vi kommer lägga det största krutet nu.

Varför tror du att talanger från Göteborg har valt bort er? Och har de valt bort er?
– Det är ju det vi har frågat oss också. Varför händer detta? Varför har de inte valt oss? Bilden de har haft är att det är väldigt svårt att gå upp genom U19 och komma upp i vår A-lagstrupp och därför har de valt andra klubbar i Göteborg, till och med andra klubbar i Sverige eller gått till utlandet. Varje spelare tittar ju på chanserna att ta sig upp i A-laget.
 

"Hört massa historier om att IFK är rasister"

En som har valt bort IFK Göteborg är Tesfaldet Tekie. Han gick till IFK Norrköping där han vann SM-guld och sedan har hunnit göra 32 framträdanden på två år som 19-åring.
– Jag fick erbjudanden om att provspela med IFK Göteborg flera gånger, säger han.

Varför nobbade du?
– Jag tyckte inte att så många unga spelare fick chansen. De ville att jag skulle spela i U17 och U19-laget men jag spelade redan i A-laget i division 2. Varför skulle jag gå tillbaka flera steg? 

Hur såg du på IFK Göteborg när du växte upp?
– Jag har ju växt upp med att höra massa historier om att IFK är rasister och så vidare. Min bild är att det alltid varit dumt som ung spelare att gå dit. Jag kände att de inte gjorde det lilla extra för att utveckla unga spelare utan att de valde att köpa färdiga spelare istället.

"Scouta mer och bättre i närområdet"

För Mats Gren och IFK Göteborg fortsätter kampen för att få talangerna att välja klubben. Ett led i det är att satsa mer på spelare från närområdet.
 – Vi kommer inte att ta in så jättemånga långväga ifrån. Förut har klubben kanske haft fem stora spelaravtal i U19-laget, det kommer vi inte ha i fortsättningen.
 – Vi skall försöka scouta mycket mer och bättre i närområdet. Och istället omstrukturera i budget och lägga mer pengar på att ha fler tränare på plan samtidigt.