Supermodellen Adriana Lima blir ambassadör inför fotbolls-VM

Den brasilianska supermodellen Adriana Lima blir ambassadör inför fotbolls-VM i sommar. Beslutet möts nu av kritik.
– När man träffar henne känner man direkt hennes värme och vänlighet, säger Fifa:s president Gianni Infantino.

ANNONS
|

I sommar kommer damernas fotbolls-VM att spelas i både Nya Zeeland och Australien – och i veckan presenterade Fifa vem som blir organisationens första globala supporterambassadör inför mästerskapet.

Valet föll inte på någon spelare eller känd fotbollsprofil.

I stället meddelade Fifa:s president Gianni Infantino att det blir den före detta Victoria´s Secret-modellen Adriana Lima som får det ärofyllda uppdraget att ”utveckla, främja och delta i flera globala initiativ” inför mästerskapet.

”Fotbollen är i mitt blod och det är en stor ära att få vara en del av Fifa-familjen, ”fifamiljen” som vi kallar det! Jag är själv ett fan och jag hoppas att kunna kunna sammansluta den här familjen med vad som är den här vackra sportens liv: Fansen!”, skriver hon på Instagram efter tillkännagivandet.

ANNONS
”Fotbollen är i mitt blod”, skriver Adriana Lima på Instagram.
”Fotbollen är i mitt blod”, skriver Adriana Lima på Instagram. Bild: Evan Agostini

Beslutet att göra den brasilianska supermodellen till ambassadör har inte fallit i god jord hos alla. Före detta Fifa-styrelsemedlemmen, numera stjärnadvokaten, Moya Dodd, kritiserar beslutet på Linkedin.

”En snabb bakgrundskoll visar att denna modell är känd för att äta och dricka på diet och för att tycka att abort är ett brott. Jag undrar om Fifa-ambassadören kommer att leverera budskap om kroppsuppfattning, välbefinnande och hälsosam kost”, skriver hon i ett inlägg.

Fifas beslut kritiseras

Dodd trycker på hur damfotbollen, genom sommarens VM, ska kämpa för jämställdheten och menar på att tanken att en supermodell skulle passa in i det jobbet är ”förbryllande”.

”När en tjej spelar fotboll ser världen henne på ett annat sätt. I stället för att få komplimanger för sitt fina utseende eller hennes vackra dress så värdesätts hon för sina matchvinnande tacklingar och fantastiska mål. Hon uppskattas för vad hon kan göra, i stället för hur hon ser ut. Vilket sätter henne på samma nivå som hennes bröder på ett sätt som kan förändra hela hennes bana när det kommer till ambitioner i livet”, skriver hon.

Gianni Infantino, president för Fifa.
Gianni Infantino, president för Fifa. Bild: Michel Euler

Gianni Infantino försvarar sin rekrytering av Adriana Lima.

– När man träffar Adriana känner man direkt av hennes värme, vänlighet och hur tillgänglig och passionerad hon är över vår sport, säger han i ett uttalande enligt The Guardian.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgs fotbollförbunds beslut – stöttar inte Fredrik Reinfeldt

LÄS MER:Utsikten utan röst i Svenska fotbollförbundets årsmöte – glömde betala årsavgift

ANNONS