Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Superettan-klubben kan stänga av spelare som filmar

Efter att Luis Suárez ramlat och fått straff i CL-kvartsfinalen mot PSG uppstod en het diskussion om filmningar. För spelarna i Öster skulle en liknande incident kunna resultera i böter och avstängning. Klubben har bestämt sig för att stoppa fusket på fotbollsplanen. – Vi tror att det går att göra fotbollen bättre än den är idag, säger styrelseledamoten Johan Lindberg.

Filmningar har varit en del av fotbollen genom hela historien. Titlar har vunnits, segrar säkrats och hela klubböden förändrats som en följd av spelare som förstärker situationer. Nu har Östers IF i superettan bestämt sig för att förändra det, skriver Sportbladet.

I en nyskriven uppförandekod som gäller för klubbens spelare och ledare tar föreningen krafttag mot filmningar – och kan för att få fair-play att råda i föreningen vara beredda att ta till drastiska åtgärder. 

– Vi tror att det går att göra fotbollen bättre än den är idag. Det är inte så att vi kommer att sitta som en domstol och granska varje 50/50-situation – men vi kan väl i alla fall börja med det uppenbara fusket? Om någon ramlar ihop och låtsas vara skadad trots att hela publiken och alla kameror sett att det inte ens varit kontakt... Det ska vi väl ändå klara av att få bort, säger Johan Lindberg.

Kan bötfälla spelare

För att göra det kan klubben gå så långt som att bötfälla eller stänga av sina spelare. 

Spelarna har inte varit odelat positiva, en av dem summerade för Sportbladet.

– Jag förstår varför ni gör det här, jag ska stötta föreningen i arbetet – men jag tycker inte om det. Min vilja att vinna är för stark, jag vill ha tillgång till alla vapen.

Pengar dras från klubbkassan

En annan spelare som under fjolåret varnades för att ha filmat fick inte nytt kontrakt. Potentiella värvningar värderas inte bara utifrån spelmässig kvalité utan även utifrån uppförandekoden. 

– Jag vill inte ha in några virus i min grupp. Om en spelare håller på med såna här grejer spelar det ingen roll om han är bra – då vill jag inte ha in honom, säger sportchefen Matias Concha.

– Vi har meddelat att det dras pengar från bonuskassan så fort någon varnas för osportsligt uppträdande, och vi är beredda att gå så långt att vi stänger av våra egna spelare. Vi kan inte bygga trovärdighet på något annat sätt, säger Johan Lindberg. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.