Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Superettan-klubbarna om chansen att hitta diamanter i lokalfotbollen

Både i Öis och i Gais finns spelare som tagit vägen via Göteborgs lokalfotboll. Klubbarna fortsätter att hålla ögon och öron öppna för spelare i de lägre divisionerna.
– Det finns diamanter, säger Gais tränare och sportchef Bosko Orovic.

– Om man är 19 år och spelar seniorfotboll i division fem – det är ju världens chans, det är bara att köra. Man kan ju spela fotboll tills man är 35, så är du 24 och spelar i division 3 – då kan du spela i allsvenskan två år senare, orden tillhör Erik Westermark som i april i fjol berättade för GP hans långa väg, som via spel i division 5 tog honom till den nuvarande klubben Gais.

LÄS MER: Här är de mest lovande spelarna i lokalfotbollen

Westermark är tillsammans med Gustav Ludwigsson och Daniel Paulson några exempel på spelare som spelat seniorfotboll i de lokala serierna och sedan nått superettan. Och den listan kan göras lång. Klubbarna har inte slutat titta på kommande förmågor.

– Vi följer de lokala lagen i Göteborg med omnejd relativt mycket. Framförallt med fokus på division 1 och division 2. Det finns säkert lovande spelare i de lägre divisionerna men det naturliga steget därifrån är att man går till division 1 eller division 2, säger Örgrytes klubbchef Niklas Allbäck.

Han lyfter fram Markus Anderberg och Niclas Elving som två tidigare spelare som kommit via lokalfotbollen och spelat för klubben. Han stänger inte dörren för att Öis värvar spelare från de lägre divisionerna igen.

– Jag tror absolut det kan finnas bra spelare. Sedan får man göra en viss skillnad på de spelare som är 20 till 25 och de som är betydligt yngre. Det finns garanterat spelare här omkring som hade hållit för spel i högre divisioner, säger Allbäck.

"Kommer bli färre och färre"

Klubbchefen tror dock att steget från lokalfotbollen till elitfotbollen kommer bli ovanligare i framtiden.

– Akademifotbollen blir bättre och bättre. Man märker att fler landslagsspelare kommer från just akademierna. Jag tror det kommer bli färre och färre som gör den resan genom divisionerna, säger han.

Gais huvudtränare Bosko Orovic har själv tränat mängder med lag i Göteborgs lokala serier och är säker på att där finns gott om kvalité. Att sätta någon gräns på hur långt ner man som elitklubb ska leta spelare är svårt att säga menar han.

– Det kan finnas en ung spelare som valt att växa upp i den division 3-klubb. Men division sju skulle kännas lite konstigt, säger han.

Ett färskt exempel på nationell nivå är AIK:s fynd av Robin Jansson, som gick från de lokala serierna i Dalsland till kamp om SM-guldet på bara några år.

– Fotbollen är komplex i bland. Du har olika hyllor av spelare och du måste fundera på vad din målsättning är. Är det att ta dig upp på nästa nivå? Då kan det vara svårt att ge diamanter från lägre divisioner tid att utvecklas och växa in i det, säger Bosko Orovic.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.