Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Sundhage om kritiken: "Ett lågvattenmärke"

Tolv av tolv klubbar röstade mot att Pia Sundhage skulle få fortsatt förtroende att leda Sveriges damlandslag. Men fortfarande har ingen kommunicerat sin kritik direkt till förbundskaptenen.

För en vecka sedan rapporterade Expressen om hur samtliga tolv damallsvenska klubbar röstat nej till att förlänga Pia Sundhages avtal.

Omröstningen genomfördes på en ordförandekonferens för klubbarnas organisation Elitfotboll Dam (EFD), och resultatet bekräftades av organisationens ordförande Annika Grälls.

- Det kan finnas olika bevekelsegrunder för det hos de olika klubbarna. Men... alla tyckte att det var läge för en förändring. Att man vill ha ett utvecklat samarbete, sade Grälls.

Sundhage fick ändå fortsatt förtroende av Svenska fotbollförbundet och hon kommer att stanna som förbundskapten över EM nästa sommar.

Men man kan inte kalla situationen för utredd.

"Ordförandena har problem"

I samband med att Sundhage presenterade truppen till träningslandskamperna mot Iran och Norge i oktober berättade hon att hon fortfarande inte hört något om missnöjet från EFD, detta trots att hon dagen före ringt runt till samtliga tränare för att prata om det kommande året.

- De har förmodligen inga problem då. Tränarna kan ju inte ha några problem, utan det är ordförandena som har problem, säger Sundhage.

Hon känner ett lugn över att veta vad som händer nu. Och över att hon slipper vissa frågor:

- Jag slipper frågor som det här att EFD ifrågasätter mitt nästa år. Det tycker jag är ett lågvattenmärke, säger Sundhage och förtydligar att hon inte ifrågasätter medierna:

- Jag förstår fullständigt att ni ställer frågan, det hade jag också gjort, men det är EFD:s sätt att gå via er när det är något som gäller mig i stället för att gå rätt på mig – det hade varit mycket bättre.

"Samarbetar mycket"

Kritiken från EFD som bland annat handlade om samarbete förstår Sundhage inte alls.

- Uppenbarligen finns det ett antal ordförande som inte varit i den rollen i damfotbollen speciellt länge men ändå har en väldigt stark åsikt, det tycker jag är spännande. Jag skulle vilja ställa en fråga: Vad är samarbete för er? För vi samarbetar väldigt mycket med klubbarna skulle jag säga, säger Sundhage.

Hade det varit förra året, efter ett misslyckat VM, hade Sundhage förstått kritiken lite mer, förklarar hon.

- Men nu kommer vi hem med en silvermedalj från OS och tror att det ska ge ringar på vattnet. Och då har vi tolv ordförande och en ansvarig ledare, som tycker att det är fel val. Jag vet ju inte vad det är, och jag kan ju inte ändra på något som jag inte vet.