Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sundhage: "Kan hålla bort vilket lag som helst"

Inget insläppt mål i EM-kvalet. Ett insläppt under hela 2016. Landslaget har hittat rätt i försvarsspelet – med OS runt hörnet. … – Det ger oss självförtroende, säger Hedvig Lindahl.

Vivianne Miedemas 1–0-mål för Holland i OS-kvalet är det enda Sverige har släppt in sedan VM förra sommaren. Ett mål på nio matcher. Det är en förbättring med 16 mål mot de föregående nio matcherna. 
Visserligen har motståndet varit enklare, men något har hänt i Pia Sundhages landslags bakre led. 

– Det spelar ingen roll vad laget heter. Vi ett försvarsspel vi är stolta över som kan hålla bort vilket lag som helst. Jag är trygg i vår spelide i hur vi försvarar oss. Det känns som vi kan skicka in vilken mittback som helst och det kommer bli bra, säger förbundskaptenen. 

Moldavien, som Sverige möter på nationaldagen, har bara gjort ett mål i kvalet hittills. Det ska mycket till om Hedvig Lindhal ska släppa årets andra mål mot EM-kvalets jumbo. 

Istället lär ännu en nolla intecknas – ännu ett tecken på att något som varit trasigt är på väg att bli helt igen, med ett OS bara månader bort. 

– Vi kände att vi hade några matcher förra året där det var några saker som inte gick i varandra. Nu har vi fått bygga långsamt och sakta men säkert har vi byggt upp en trygghet. Vi har pratat mycket om hur viktigt det är att vi ligger nära varandra. I VM var vi utspridda men har man gjort en miss lär man sig av det. Nu är vi bara tacksamma att det känns bra, säger landslagets burväktare. 

Pia Sundhage ser flera nycklar till varför Sveriges försvar nu verkar ogenomträngligt. 

– Vi ser starka ut i närkampsspelet i luftrummet. Där ser vi starka ut. Sen är vi kompakta med våra tre mittfältare. Den trean ska vinna boll och ha bra press på bollhållare. Vi har ingen uttalad bollvinnare utan vi behöver göra det ihop. En annan stor anledning till det är att vi har löpstarka forwards. Vi kräver av att de springer en hel del i försvarsspelet, säger hon. 

– Vi har verkligen fått bevis på att vi har ett bra försvar, säger Hedvig Lindahl.