Sundhage: Jag hoppas att vi kommer överens

Pia Sundhage har sedan OS antytt att hon kan tänka sig en fortsättning som förbundskapten. Nu bekräftar hon att förhandlingarna är igång. – Jag vill vara kvar ett år till och se vad vi kan göra, säger hon till GP.

ANNONS

Det var inför och under OS som känslan växte sig allt starkare hos Pia Sundhage – hon vill leda det här laget även över EM i Holland nästa år. Och med tanke på att det räcker med en poäng på de två återstående matcherna för att fixa EM-biljetten så är det förmodligen bara en lyckad förhandling med fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand som står mellan Sundhage och ett fjärde mästerskap för Sverige.

– Vi är ju bara i ett samtal nu, men det jag främst tänker på är ett år till, att få satsa precis allt. Och med tanke på hur det gick i OS, att ta all den energi och ösa på i ett år till – så är min första tanke, säger Sundhage.

ANNONS

Hon ler hemlighetsfullt när hon berättar om de pågående samtalen, och som nybliven silvermedaljör lär hon har ett bra förhandlingsläge.

– Vi har kommit en bit på vägen. Vi samtalar, så jag hoppas att vi kommer överens så jag får hänga med ett år till.

Flera av landslagets tongivande spelare har gått ut och sagt att de hoppas på en förlängning för Sundhage, och att både hennes och lagets popularitet stigit efter OS-succén råderingen tvekan om. Förbundskaptenen gläds över stödet från spelarna.

– Det är klart, om du har en grupp som säger vi vill ha dig som ledare, då blir man en ännu bättre ledare. Det är väldigt väldigt, roligt såklart.

Sundhage har tidigare varit kritisk till att landslaget inte får mer tillgång till spelarna. Till skillnad från i USA där man samlade i god tid före mästerskapen och hade större möjligheter att spela ihop sig. Men den frågan är inget som Sundhage tänker ta upp i förhandlingarna om förlängning av avtalet.

– Nej. Jag har förlikat mig med tanken på att det finns något som heter Fifa-datum och att vi följer dem till punkt och pricka. Så det skiter jag i. Det finns Fifa-dagar och jag respekterar dem. När spelarna är här gör vi det som vi tycker är bra, och sedan så finns de hos sina klubbar.

ANNONS

Beslutet att försöka satsa ett år till växte sig starkare under OS – och något förvånande var det efter katastrofmatchen mot Brasilien i gruppspelet, den som slutade med en 1–5-förlust, som hon kände att något stort var på gång.

– Då var det så många bra saker som hände i gruppen, att vi längtade till nästa match. Och när vi sedan slår ut USA så är det något av det största som jag personligen har gjort. När vi gjorde det så kände jag att det vore fantastisk att se vad det här laget kan göra om ett år, säger Sundhage.

ANNONS