Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Succé i fjol – nu hotas Leicester av nedflyttning

Förra säsongen skrev Leicester City och Claudio Ranieri den mest osannolika av fotbollssagor. Men bara månader senare har den förvandlats till en mardröm.

De regerande Premier League-mästarna går nu en kamp för att undvika nedflyttning.

– Vi är en grupp spelare med lågt självförtroende, men inte låg kampvilja. Vi kommer kämpa till slutet, säger Kasper Schmeichel.

Det är nästan exakt ett år sedan som polletten föll ner. Serieledande Leicester City reste till Etihad Stadium och klädde av Manchester City i en 3-0-seger där mittbacksresen Robert Huth gjorde två mål, och plötsligt började diskussionerna om The Foxes titelmöjligheter ta en ny form. Folk började plötsligt tro att Claudio Ranieris brokiga skara spelare faktiskt skulle kunna genomföra den kanske största bedriften i fotbollshistorien.

Ett lag fyllt med sammanhållning, beslutsamhet och revanschlusta gjorde sagan till verklighet och Leicester City vann till slut Premier League med tio poängs marginal. Men den här säsongen har allt gått snett för de regerande mästarna.

– Vi är regerande mästare och i ärlighetens namn så har vårt titelförsvar varit pinsamt. Låt oss inte prata om föregående säsong, fjolåret är borta. Vi måste bli bättre omedelbart. Det är dags att varenda en av oss, från toppen till botten av klubben, reser sig och presterar. Annars kommer vi åka ur, sa en frustrerad Kasper Schmeichel efter 3-0-förlusten hemma mot Manchester United förra helgen.

Kämpar i botten

Om allt gick Leicesters väg i fjol så har det varit precis tvärtom den här säsongen. The Foxes har bara mäktat med fem ligasegrar under hela säsongen och efter en fyra matcher lång förlustsvit återfinns Leicester nu precis ovanför nedflyttningsstrecket med blott två poäng ner till jumboplatsen.

Defensiven som i fjol var så imponerande har krackelerat med förlusten av N’Golo Kanté. Utan den energiske fransmannen som parhäst till Danny Drinkwater på mittfältet har mittbacksparet med Robert Huth och Wes Morgan återigen sett sårbart ut. Trots att offensiven förstärkts med namn som Ahmed Musa och Islam Slimani tillhör Leicester dessutom ligans målsnålaste lag. Jamie Vardy, som gjorde 24 mål i fjol, och Riyad Mahrez, som blev utsedd till Årets spelare, har inte varit i närheten av att komma upp i fjolårets prestationer.

Ranieri stannar

Det har dessutom spekulerats om sprickor i spelartruppen och ett missnöje med Ranieri, som inte gjort större taktiska justeringar när fjolårets omställningsfotboll kört fast. Men inför onsdagens FA-cupmatch mot Derby, som Leicester vann med 3-1 efter tilläggstid, gick klubben ut och uttalade sitt fulla stöd för Ranieri. Och nu är det upp till den sympatiske italienaren att få sina spelare att börja uppbåda något av den beslutsamhet som ledde laget till sådana stordåd i fjol.

– Vi är olyckliga och ledsna, men vi måste reagera och vi är redo att kämpa till slutet. Det här är en tuff tid, men jag är van att kämpa och det är mina spelare också. Leicester har kämpat de senaste tio åren. Om spelarna inte vill ha mig här kan de säga det till ägarna, men det har de inte gjort. Vi är i det här tillsammans. Vi måste sluta samman och fortsätta kämpa, säger Ranieri.

Måstematch mot Swansea

I morgon blir det verkligen skarpt läge för Leicester när man reser till Liberty Stadium för att ställas mot en av konkurrenterna i bottenstriden. Swansea har lika många poäng som The Foxes och börjar visa tecken på förbättring under Paul Clements ledning. Ranieri är medveten om det brinnande behovet av poäng här, och sin vana trogen är han väldigt målande i sin beskrivning av Leicesters prekära situation.

– Nu finns det många hajar som cirkulerar där ute och jag står på en vindsurfingbräda. Men jag accepterar det. Det här är vårt liv. Förra året var en saga. Den här säsongen är ingen saga, men det är okej. Nu är det viktigt att vara positiv, säger han.

Det har inte ens gått ett år sedan den mest osannolika av fotbollstriumfer förverkligades, men nu tvingas Claudio Ranieri och hans Leicester navigera sig fram bland hajarna som cirkulerar i den förrädiska bottenstriden. Faran är verklig, och det kommer krävas mer än en positiv inställning för att Leicester City ska ta sig ur den.