Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Andreas Lithander, redaktör för GP:s satsning på breddfotboll, 031 Fotboll. Bild: Anders Ylander
Andreas Lithander, redaktör för GP:s satsning på breddfotboll, 031 Fotboll. Bild: Anders Ylander

Succé för GP:s satsning på breddfotboll

I våras drog Göteborgs-Posten igång 031 Fotboll, storsatsningen på bevakningen av Göteborgs breddfotboll. För kommentatorn Andreas Lithander gällde det att bli varm i kläderna illa kvickt. 49 direktsändningar senare summerar han sitt roligaste arbetsår hittills.

Den 7 april tog Öjersjö IF med tidigare storspelarna Anders Svensson och Pontus Farnerud emot Hönö IS på ett blåsigt Öjersjö IP. 031 Fotbolls redaktör, tillika matchens kommentator, Andreas Lithander hade knappt börjat sin nya tjänst och kom till match utan tidigare erfarenhet av att kommentera fotboll. Eventuella orosmoln skingrades dock snabbt.

– Det blev en bejublad startpunkt kan man säga. 400 personer på plats och över 2 000 som tittade på själva sändningen. Och sen har det bara fortsatt med två matcher i veckan mer eller mindre.

Stort genomslag

Så här drygt ett halvår senaste, efter cirka två matcher i veckan, kan GP summera en säsong med 53 direktsändningar för 031 Fotboll. Varav 49 med Lithander själv i rollen som kommentator. Längs vägen har intresset växt sig allt starkare, bland läsare och ute på fotbollsplanerna.

Andreas Lithander inför en spännande drabbning mellan SKIF Semberija och Guldhedens IK. Bild: GP
Andreas Lithander inför en spännande drabbning mellan SKIF Semberija och Guldhedens IK. Bild: GP

– Vi ville ta vara på det väldigt stora intresset för breddfotbollen i Göteborg. Jag är jättenöjd. Det är kanske den enskilda satsningen vi gjort som fått störst genomslag i Idrottsgöteborg, säger Ulf Niklasson, sportchef på GP.

Han betonar att bevakningen inte bara inneburit livesända matcher utan även en ny kontaktyta med läsare, spelare och ledare, vilket i sin tur resulterat i nyhetsjournalistik.

"Reaktionerna odelat positiva"

Andreas Lithander målar samma bild av berättelser som förtjänar att berättas och ett stort genomslag.

– Reaktionerna har varit odelat positiva. Det är många som kommer fram och säger att ”det är kanon att ni satsar på det lokala och att lagen får den uppmärksamhet som de förtjänar”. De uppskattar att det finns en bredd i bevakningen.

Ordet ”bredd” är snarast i underkant. Lokalfotbollen i Göteborg omfattar hundratals lag och tusentals spelare – de allra flesta sällan eller aldrig tidigare omskrivna. Betydelsen av grundlig research kan inte underskattas, även om seriesystemets inneboende dramaturgi underlättar rapporteringen.

– Allt eftersom säsongen går finns det mer att ta fasta på. Tabeller som börjar sätta sig, spelare som börjar göra avtryck. Det var inte lika lätt i början kan jag säga! Då var det mer rak kommentering av händelserna i matcherna. Jag har blivit bättre på att inkorporera fakta och anekdoter med skeenden i matchen.

Roligaste arbetsåret hittills

Andreas Lithander upplever att lokalfotbollen i Göteborg på det stora hela mår bra, han beskriver en god stämning ute på planerna, men betonar samtidigt att problemen med avbrutna matcher och otrygga domare måste tas på allvar.

– Det är väldigt få som beter sig respektlöst mot domarna, men problemet finns, och det gäller att förtydliga vad som gäller. Det gäller på alla nivåer.

Andreas Lithander minns en rolig och händelserik säsong. Bild: Anders Ylander
Andreas Lithander minns en rolig och händelserik säsong. Bild: Anders Ylander

När fotbollssäsongen nu går mot sitt slut fokuserar Lithander dock på de positiva intrycken.

– Det har varit det roligaste arbetsåret i min journalistkarriär hittills. Att få träffa så många olika karaktärer och intervjua så många eldsjälar som lägger ner så mycket tid och kraft ideellt. Och att få se den odelade glädjen som nästan bara idrott kan frammana, när lag vinner serier eller klarar sig kvar.

Sportchef Ulf Niklasson, å sin sida, svarar med eftertryck på frågan om GP-läsarna kan förvänta sig en fortsatt bevakning av breddfotbollen i Göteborg.

– Definitivt!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.