Succé-experten Jonas Eidevalls vassa kritik – och oro inför framtiden

Arsenaltränaren Jonas Eidevall har gjort succé som expertkommentator under EM. I en intervju med GP riktar han nu vass kritik mot Sveriges guldsnack som han menar blev en belastning för laget. Samt uttrycker en oro för hur svensk damfotboll ska komma i kapp de fyra nationer som stuckit iväg i år.
– När det kommer till talangutveckling är Sverige mil ifrån på damsidan, säger Eidevall, 39.

ANNONS
|

GP får tag på Arsenaltränaren och BBC-experten mellan semifinalen och finalen i årets EM i England:

– Jag har tio minuter klockan 08.15 på fredag på telefon. Funkar det?

Hektiskt schema?

– Helt galet…

Anledningen är att Eidevall inte bara kommenterar det pågående EM:et. Sedan 18 juli är Arsenals träning igång och han hanterar därmed en försäsong parallellt med expertsysslan.

Han uppskattar att vara tillbaka på träningsplanen.

– Expertrollen har varit väldigt rolig, men den kan aldrig ersätta glädjen och passionen jag får av att vara fotbollstränare. Det är fortfarande den bästa yrkesmässiga känsla jag har haft.

Inget karriärskifte på gång?

ANNONS

– Nej. Får jag välja vill jag fortsätta som tränare. Sedan har det varit kul och lärorikt att se hur det fungerar att göra tv. Det reflekterar man inte så mycket över när man bara konsumerar det. Jag har fått en stor respekt för hantverket.

En sak som Jonas Eidevall hyllats för som expert är att han varit konkret i sin analys. Vilket inneburit att enskilda spelare fått tydlig ris och ros. I Sverige blev det ett stort efterspel kring hans bedömning av anfallsstjärnan Fridolina Rolfö, Barcelona.

”Rolfö användes fel”

– Hon fick inte ut max för att hon användes fel, säger han nu till GP.

– När jag diskuterade henne i BBC var jag inne på att jag tycker hon är en av världens bästa forwards när hon får vara rättvänd. Om det sedan är med eller utan boll spelar inte så stor roll. Hon är så kraftfull i löpningar med och utan boll. Min bild är att hon blev väldigt stillastående i EM. Då hade man behövt använda henne på annat sätt så att hon positionerade sig annorlunda. Andra spelare hade kunnat öppna upp ytor för henne. Eller att hon fått jobba bredare, på utsidan av motståndarens försvar i stället för invändigt, utvecklar Jonas Eidevall.

ANNONS

I samband med Boråsfödde Eidevalls första utspel om Rolfö i BBC hamnade Arsenals Stina Blackstenius i kläm. Skulle hon försvara sin lagkamrat och därmed gå emot sin tränare när medierna ställde frågor?

Blackstenius svarade att Jonas Eidevall är en ärlig person som säger vad han tycker och tänker, men att hon i det läget blivit lite överbeskyddande mot sin lagkamrat Rolfö.

– Nu var det ”Friddo” som fick kritik. Man vill bara att hon ska hålla huvudet högt. Hon vet vad hon kan och har stor tro på sig själv, sa Blackstenius

Jonas Eidevall hyllar Blackstenius agerande:

– Så är det ju med de olika rollerna man har. En av de viktigaste uppgifterna som lagkamrat är att ta hand om varandra. Det är utmärkande för en bra lagkamrat eller en bra ledare. Jag vill att alla mina spelare ska bry sig om laget, se till att laget mår bra, sätta laget först. Så det gläder mig att Stina agerade på det viset, säger han.

Köper inte Gerhardssons invändning

Förbundskaptenerna Peter Gerhardsson och Magnus Wikman höll inte med om kritiken mot Rolfö, och flera gånger under mästerskapet vände de sig emot den kritik Sverige fick att laget inte presterade bättre spelmässigt. Särskilt mot nationer som Schweiz och Belgien.

ANNONS

Det ger Jonas Eidevall inte mycket för.

– Fotboll handlar alltid om förväntningar och kravbilder efter de förväntningarna. Om kravbilden och förväntningarna på det här svenska landslaget var att vinna EM-guld ser man alla prestationer på vägen genom de glasögonen.

Han förklarar hur det hänger ihop:

– Det har gjort att Sverige jämförts med Tyskland, Frankrike och England som presterat den bästa fotbollen i EM. Hur står sig Sveriges prestationer jämfört med de här för att det ska vara realistiskt att vinna guld? I slutänden såg vi att det fanns fog för all kritik som gavs.

Det var stor besvikelse i Sverige efter semifinalförlusten mot England.
Det var stor besvikelse i Sverige efter semifinalförlusten mot England. Bild: LUDVIG THUNMAN

Eidevall: Inga andra länder gjorde egna hemsidor

Assisterande förbundskapten Magnus Wikman återkom gång på gång till att det finns inga lätta matcher, men Jonas Eidevall köper inte heller det försvaret:

– Det är ingen som har sagt att det är lätta matcher! Ingen som trott att det går sig av sig självt! Men om förväntansbilden och kravställningen är att man skulle vinna EM-guld då tycker jag och många andra att det skulle krävas bättre prestationer i de matcherna. Och det tycker jag man såg mot England att Sverige var inte på en nivå som räckte till i detta mästerskapet.

Särskilt Magnus Wikman var inne på att Sverige fick jobba i motvind mot medierna och vad experter tyckte. Är din bild att Sverige var hårdare utsatta än andra nationer?

ANNONS

– Det var inget annat land som skapade en hemsida som hette ”How to Stop Sweden”, säger Jonas Eidevall och syftar på sajten som dels är reklam för matchtröjan, dels en guide i 26 steg om Sveriges styrkor signerade lagets matchanalytiker Anders Eriksson.

Tror du att det blev en belastning för laget?

– Det blev väl rätt tydligt när man såg på det som utomstående att det blev det när kravställningen blev så pass hög som den blev. Det blir alltid jobbigt när man inte kan leva upp till den bilden som man själv och andra har.

Jonas Eidevall påpekar att det också finns förklaringar till att Sverige inte lyckades bättre. Som att nyckelspelare var ur form eller skadade. Dessutom kom covid-19 in lagbubblan.

– De fick inte den kontinuitet som de egentligen byggt sina framgångar runt de senaste åren. Det i kombination med att man hade en högre kravbild på sig. Totalt sett blev den kombinationen olycklig för prestationerna.

Samtidigt är den kanske största lärdomen att Sverige i dag är en bra bit ifrån de bästa nationerna kvalitetsmässigt vilket visade sig extra tydligt under årets EM, menar Jonas Eidevall.

– Jag sa innan att det finns sex länder som kan vinna, och Sverige är ett av dem. Men när man ser till de sex länderna nu tycker jag att Tyskland, England, Frankrike och Spanien har dragit ifrån i Europa. Sedan kommer Nederländerna och Sverige precis hacket efter.

ANNONS

Finns det någon quick fix för Sverige att ta till här?

– Nej, jag tror tyvärr inte det. Det finns många spelare i Sverige som är med från de framgångsrika ungdomslandslagen 1993 och 1996/97. Om man tittar vad som hänt därefter har Sverige förtvivlat svårt att få framgång på ungdomsnivå. Det är egentligen först årgång 2003 som lyckades ta sig till semifinal i U19-EM nu i somras. Återväxten av talang har inte varit jättebra, och det behöver man strukturellt titta på hur man ska göra inom svensk damfotboll för att bli bättre.

Jonas Eidevall exemplifierar med skillnaden mellan spelarutbildning på herr- och damsidan i Sverige mellan herrarnas elitorganisation Svensk elitfotboll, Sef och damernas motsvarighet Elifotboll dam, EFD.

– Sef har byggt ut ett komplett akademisystem som täcker alla deras medlemsklubbar. EFD och svensk damfotboll är mil ifrån ett sådant system. Mil ifrån att kunna hålla den kvaliteten på spelarutbildningen. Det är där man behöver jobba, men det är ingen quick fix. Det är ett träd som ska planteras och ge resultat om 20 år, avslutar Jonas Eidevall.

JONAS EIDEVALLS EM

Vilket lag har imponerat mest?

– Tyskland.

Vilken spelare har imponerat mest?

– Lena Oberdorf (Tyskland).

Vilken spelmässig utvecklingsdetalj har du fastnat för?

– Det höga presspelet.

Vilken tränare har imponerat mest?

– Sarina Wiegman (England).

Vilken är bästa matchen hittills (innan finalen)?

– England-Spanien (2-1).

LÄS MER:Sverige missbedömde fotbollsvärldens utveckling

LÄS MER:Hedvig Lindahl om missarna: ”Förnedrande – så jävla pinsamt”

LÄS MER:Svenska tårarna efter uttåget mot England – kördes över

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS