Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Straffhjälten på ny titeljakt: "Som att spräcka nollan"

Regerande mästaren och målvaktshjälten Peter Abrahamsson är redo för nytt cupäventyr. – Förhoppningsvis slutar det som förra året, säger landslagsmannen.

I eftermiddag inleder fjolårets allsvenska serietia en ny jakt på cupära och Europaspel. 2016 innebar BK Häckens första seniortitel. 0-2 i paus mot Malmö FF blev 2-2 vid full tid efter mål av Paulinho och Nasiru Mohammed, därefter väntade straffar, där Peter Abrahamsson tog den sista, slagen av Anton Tinnerholm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag försökte läsa honom och gick ned till vänster. Det lyckades ganska bra, säger Häckens numer landslagsmeriterade målvakt.

– Det var mycket glädje och eufori den dagen. Det blev väldigt välregisserat när det blev som det blev. Med hjälp av utvisningen (Oscar Lewicki) lyckades vi vända och vinna.

Peter Abrahamsson, som kom till Häcken 2013, berättar om stämningen i omklädningsrummet i halvtid.

– Vi hade varit nere några dagar tidigare och åkt på 0-3 i röva. I paus var det väldigt tunga huvuden till en början. Sedan kom det en känsla till mig och till alla, att ”oh shit”, nu gör vi det, nu är enda chansen att gå ut och vända på det här. Vi lyckades göra det på ett grymt sätt.

Segern i Svenska cupen har betytt mycket, både för Peter Abrahamsson och BK Häcken.

– Det var kul att vinna såklart. Det är det man pratar om, att man skall vinna. Sedan tycker jag att Häcken som klubb tar steg hela tiden. Jag har varit här i tre år och hela tiden utvecklats, men även innan det, när man har stått utanför, har klubben blivit starkare och starkare och vunnit mer respekt.

I årets cupspel väntar Norrtälje (i dag klockan 14.00), Åtvidaberg och Örebro.

– Det skall bli kul. Vi fokuserar på gruppspelet först och att ta oss vidare där. Förhoppningsvis slutar det som förra året.

Sportchefen Sonny Karlsson om vad titeln har betytt för klubben.

– Vi är otroligt stolta över den, det känns i hela klubben. Fasen vad skönt det var. Det betydde nog mer än vad vi trodde, det var som att spräcka nollan på något sätt, säger han – och blickar framåt:

– Visst försöker vi vinna allsvenskan och cupen i år. Räcker vi till? Ingen aning. Det räcker att vi vill försöka varje år. Vi har chansen, men kommer inte se likadana ut i år. Direktiven från vår sida är att hitta en balans där vi kanske inte går med med varenda människa i anfallen varenda gång.

Tränaren Mikael Stahre har vunnit cupen med AIK och IFK Göteborg.

– Det är viktigt vad man signalerar. Går man in halvdant med alibin här och där blir det inte bra. Det här är första matchen där poäng har betydelse. Självklart är cupen en förberedelse för allsvenskan, men jag ser ingen kontrast i det.

Vad säger du om Dalihu Irandust, som ser ut att få starta?

– Han är bra och har startat tre av fyra matcher hittills. Vi har, i en trupp där vi saknar alternativ på kanterna, gett honom en ordentlig chans.