Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND
Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND

Strömberg om viruskaoset i Nord-Italien: "Riktigt tufft"

Glenn Strömberg bor i Bergamo – en region av Italien som tillhör de allra svårast drabbade av det nya coronaviruset.
Han själv har sedan i januari lämnat regionen, men familjen är kvar.
– De lever riktigt, riktigt tufft där nere, säger Glenn Strömberg i SVT:s helgstudion.

Coronaviruset skördar nya offer varenda dag runt om i världen. Italien, och i synnerhet de norra delarna, är ett av länderna som har drabbats allra hårdast.

Regionen Lombardiet, med städer som Milano och Bergamo, har lidit svårt de senaste veckorna och det rapporteras om nya dödsfall varenda dag.

Glenn Strömberg, expertkommentator i SVT och Viasat och tidigare fotbollsspelare i bland annat IFK Göteborg, bor utanför Bergamo vanligtvis, men lämnade regionen i mitten av januari.

Men han har familjen, släkt och vänner kvar där nere.

I SVT berättar han om hur det är att vara ifrån människorna man älskar mest – som dessutom vistas i det området som är så hårt drabbat.

– Det känns såklart väldigt, väldigt jobbigt. Framför allt för att jag har märkt av skillnaden på deras röster, på deras sätt att att agera, deras sätt att må, sedan jag lämnade i mitten av januari. Jag har inte kunnat komma tillbaka till Bergamo efter det.

– Jag hör på deras röster att de lever i en helt annan situation i dag än för en och en halv månad sedan, det hör man verkligen på dem, säger Strömberg som har både barn, barnbarn och sin fru i området där över 600 personer har mist livet till följd av viruset.

– De träffas inte ens längre ihop. De bor hundra meter ifrån varandra. Men nu har det gått så långt att i den zonen i Bergamo som är mest drabbad så har man insett att "det är inte mig det handlar om, jag kan vara smittbärare fast jag känner mig helt frisk". Det har verkligen blivit allvar där nere, säger 60-åringen vars familj bor i tre olika hushåll.

"Som en invasion"

Strömberg berättar också om hur människor han träffade för ett par månader sedan inte längre är i livet utan som har fallit offer för sjukdomen.

– Jag såg folk för fyra månader sedan som jag vet i dag inte finns längre. Och jag vet två-tre på min gata som är sjuka, de har corona och är dåliga, men som inte kommer till sjukhus för de är inte tillräckligt sjuka. De får inte plats.

Han menar att bilden av en total kris i Nord-Italien inte är överdriven. En bild som har etsat sig fast hos honom är den han har fått skickat till sig där 30 militärlastbilar syns köra in i Bergamo, för att hämta avlidna människor.

– Det var 30 stora lastbilar från militären som fraktade bort avlidna människor. Det gick inte att kremera fler i Bergamo, de skulle fraktas till andra regioner. Och det får inte hållas begravningar. De anhöriga vet inte ens var de har hamnat. De lever riktigt, riktigt tufft där nere nu.

Han tillägger:

– Det såg ut som en invasion, säger Stömberg.

– De som upplevde andra världskriget har sagt att de har inte sett något liknande sedan dess.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.