Nils Wiberg.
Nils Wiberg.

Storsponsorn: "Jag tycker inte om bengalerna"

ANNONS
|

GP:s krönikör lämnade matchen mellan IFK Göteborg och Halmstad under andra halvlek. Trött på att det eldades bengaler på Gamla Ullevis ena kortsida.

Läs också: Balkander: Jag har tappat intresset – på riktigt

Läs också: Kurzwelly efter eldandet: De onda ska inte vinna

Nils Wiberg, ägare av Prioritet Finans som är IFK Göteborgs stjärnsponsor, befinner sig i Spanien och såg därför söndagens match på tv. Han är inte förtjust i bengaleldning på allsvenska fotbollsmatcher.

- Jag tycker inte om bengalerna, det gör jag inte. Jag tycker inte om när man försenar matcher med uppemot en halvtimme, det är nonchalant mot andra åskådare som inte är intresserade av bengaler. Man måste respektera varandra. Om nittio procent går för att se fotboll och inte vill se bengaler, då är det respektlöst. Det är inte okej och dessutom man måste följa lagen, säger Nils Wiberg.

ANNONS

Börjar det påverka ert åtagande som sponsor?

–I dag påverkar det inte vårt åtagande, men skulle det hända olyckor i framtiden kan det gå illa för klubbarna. Vi har ju skrivit ett treårskontrakt och det påverkas inte i nuläget. Jag vet att IFK jobbar stenhårt med detta, men det är ett hot mot fotbollen, säger Nils Wiberg

Matchdagen, 4 oktober, var också IFK Göteborgs födelsedag. Klubben fyllde 111 år. Supportrarna hade ordnat ett extra stort tifo. Även sponsorerna hade bidragit.

– VI hade draperat Gamla Ullevi i blått och vitt så fint med tanke på klubbens födelsedag. Vi hade lagt ett antal hundra tusen på det. Och tifot som var på kortsidan, det var så fint – ända tills de börjar tända bengaler, säger Nils Wiberg..

Han påpekar att han har frågan om bengaleldning är under ständig utvärdering.

–Det finns ju andra sponsorer som reagerat, efter till exempel Hammarby–AIK i Stockholm. Det är klart att vi har detta under luppen hela tiden. Det är inte är inte bra för fotbollen. Än så länge påverkar det inget för vår del, men vi observerar detta hela tiden. Tänk om en verklig olycka skulle hända, då kommer många sponsorer att tänka sig för. De leker med elden kan man säga, säger Nils Wiberg.

ANNONS

GP har även varit i kontakt med två av IFK Göteborgs huvudsponsorer.

– Man ska kunna känna sig trygg när man går på fotboll och det här är något som vi inte tycker om,säger SKF:s presschef Gösta Andersson. Vi har tagit intryck av vad som hänt, men inte vidtagit några åtgärder än, men skulle det fortsätta så här får vi fundera över det.

Hos Serneke efterfrågar man hårdare tag mot de som bränner bengaler och maskerar sig.

– Direkt när någon maskerar sig så ska man ingripa. Om någon håller en bengal så tar man dessa personer omgående och stänger av dem på livstid från arenafotboll. Det är inte direkt någon nyhet att det är olagligt, säger företagets vd Ola Serneke, samtidigt som han poängenterar att händelserna inte påverkar samarbetet mellan Serneke och IFK Göteborg.

– Inte det minsta. Jag kommer alltid att stötta IFK Göteborg. Oavsett motgångar, bengaler och ledningsfrågor, säger Ola Serneke.

ANNONS