Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Storsatsning på lokalfotbollen – direkt på gp.se

Fem av Sveriges lokalmediekoncerner skriver ett unikt avtal med Svenska Fotbollförbundet. Mittmedia, NTM, Skånska Dagbladet, Stampen (där GP ingår) och Gota Media förvärvar den exklusiva sändningsrättigheten för division 2 och 3 herr samt division 1 dam – för de tre kommande åren.

– Fotbollen engagerar på alla nivåer runt om i landet och det känns oerhört roligt att den här satsningen sker inför säsongen, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

Flera av Sveriges lokalmediekoncerner har sänt matcher de senaste åren och nu blir det en utökad satsning i och med avtalet som är signerat.

Avtalet gäller över tre säsonger, 2020-2022, och innefattar den exklusiva liverättigheten för samtliga sex serier i division 1 dam, samtliga sex serier i division 2 herr och samtliga tolv serier i division 3 herr. Totalt innefattar rättigheten nästan 3 500 matcher per år.

– Vi kommer att jobba långsiktigt med denna satsning och bygga den starkare år för år, säger Ulf Niklasson, administrativ redaktionschef på Göteborgs-Posten och Stampens representant i samarbetet.

LÄS MER: Full fokus på lokalfotbollen i GP:s studioprogram

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet:

– Tillsammans kommer de fem mediekoncernerna kunna erbjuda många timmar av spännande livefotboll som inte tidigare varit möjligt att konsumera i den här utsträckningen. Det känns som en bra utveckling som ligger helt rätt i tiden.

Många 031-lag kommer sändas

För Göteborgs-Postens del kommer det att handla om livesändningar från bland annat division 2 Västra Götaland och division 3 nordvästra Götaland med spännande lag som Västra Frölunda, Kortedala, Onsala, Stenkullen och Holmalund. På damsidan handlar det om division 1, med bland andra Göteborgs FF och Onsala. Dessutom kommer vi via samarbetet i första hand inom Stampenkoncernen (Hallandsposten, Hallands Nyheter, TTELA och Bohusläningen, kunna visa många av 031-lagens bortamatcher.

– En helt otroligt kul satsning som verkligen förstärker vår roll i den lokala sportjournalistiken, säger Ulf Niklasson. Text och bild kommer vi alltid att ha, men intresset för lokala direktsända matcher växer. Med det här nya avtalet tillsammans med det vi sedan tidigare har kommer vi nu att ha rättigheterna från division II hela vägen ner till division 7 på herrsidan och division 1 till 4 på damsidan i flera år framöver.

Exakt hur många matcher som kommer livesändas den här säsongen kommer att presenteras senare, i god tid innan säsongen startar. Men klart är att det kommer bli minst 200 livesända matcher i det stora samarbetet med alla koncerner från dessa serier under 2020.

- Det är lite mediehistoria som skrivs nu, då det är fem koncerner som förvärvar denna rättighet tillsammans. Dessa serier går rakt in i hjärtat hos våra lokala användare, säger Mattias Wallström, livesportansvarig på Mittmedia.

Gota Media och Skånska Dagbladet ser fram mot satsningen på samma sätt som sina kollegor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.