Stora derbyhjälten: ”Jag hade det här på känn i dag”

Richard Yarsuvat blev Gais stora derbyhjälte. Den inbytte anfallaren gjorde 1–1 med första bolltouchen – och 2–1 med bara en minut kvar av ordinarie tid.
– Jag hade på känn att det skulle hända i dag, att det skulle smälla, säger han.

ANNONS
|

Han har inte haft något roligt år, Richard Yarsuvat.

I vintras drabbades Gais-anfallaren av en fraktur i foten. Han genomförde en operation och låg hemma med en konstant smärta i foten. Den höll i sig i fyra, fem månader.

– Den smärtan jag hade önskar jag inte ens min värsta fiende, har han tidigare sagt.

Inte kunde han då tro att han skulle komma tillbaka och sänka Örgryte IS i höstens derby. Eller?

– Nej, så långt tänkte man inte. Det var svårt att tänka positiva tankar just då. Men så fort man tog av sig gipset och kryckorna kände det som att det kunde hända ...

ANNONS

Och det gjorde det alltså.

LÄS MER:Gais-spelarnas protest mot villkorstrappan

Richard Yarsuvat byttes in när det återstod tolv minuter av onsdagens drabbning på Gamla Ullevi. Örgryte IS ledde med 1–0 då. Ajdin Zeljkovic målskytt på straff i matchminut 16.

Chansen från elva meter hade kommit efter dubbelt olyckligt Gais-agerande: Emin Grozdanics svaga bakåtpass följdes av målvakten Mathias Karlssons utrusning där han rev omkull Elias Gustafson. Att domaren Richard Sundell pekade på straffpunkten var svårt att protestera emot – vilket ingen heller gjorde.

I andra halvlek ökade Gais trycket mot Örgryte IS straffområde. Allt oftare tog de grönsvart sig in i det, men nådde sällan fram till den klara målchansen.

Nära var det i 64:e minuten: Viktor Alexandersson väggspelade fram Malkolm Moenza som blev fri med Öis-keepern Fredrik Andersson – som med en blixtsnabb benparad svarade för derbyts bästa räddning.

Hade en skön känsla på bänken

Sedan byttes alltså Richard Yarsuvat in – för sjunde gången sedan han kom tillbaka från fotskadan.

Omkring 15 sekunder senare hade han tryckt in kvitteringen från nära håll, förarbetad av Malkolm Moenza. Richard Yarsuvat, med ett förflutet i Örgryte IS, firade som ett derbymål ska firas.

– Jag hade en väldigt skön känsla när jag satt på bänken och i halvlek när han sa att jag skulle börja värma kände jag: ”I dag smäller det, i dag kommer det bli mål”. Så blev det ganska snabbt också. Det var något i dag med känslan i kroppen, säger han.

ANNONS

Hann du röra bollen ...

– Nej, första touchen!

I matchminut 89 slog Richard Yarsuvat till på nytt och fullbordade en smått otrolig derbyvändning. Återigen var Öis-backen Anton Lans olycklig och Yarsuvat tvekade aldrig när läget dök upp igen.

2–1. Derbyseger för Gais. Firande med fansen.

– Det var kul! Kul att höra stämningen när man gjorde målen. Det var tryck på hela arena. Det hände något i mitt huvud, jag visste inte hur jag skulle fira! Det var så högt tryck på läktaren.

Vad betyder det här för dig efter året som varit?

– Det har varit ett jobbigt år. Kul att komma tillbaka och vara med i poängprotokollet. Jag tycker att jag inte ha varit så pigg sedan jag kom tillbaka. Jag har varit ute och tränat, men inte fått ut det jag kan. Men de senaste två, tre veckorna har jag förbättrat mig och det här kanske blir en knuff i ryggen.

Ska kämpa för nytt kontrakt

Gais-tränaren Stefan Jacobsson om sin matchvinnare:

– Det är bara att lyfta på hatten, vara glad för oss själva och framför allt för ”Ricky” som får göra två mål i en sådan hör match, med den här publiken och inramningen. Han blev matchhjälte med stort ”M”. Jättekul för honom.

ANNONS

På frågan om målen (och matchvinnarrollen) räcker för att Richard Yarsuvat ska få ett nytt kontrakt med Gais (det nuvarande löper ut efter säsongen) svarar Jacobsson:

– Haha, om han skjuter oss kvar i superettan så ska vi diskutera det. Vi får se vad som händer med spelartruppen. Det är nog lite för tidigt för oss att diskutera det, framför allt med media, haha!

Yarsuvat själv:

– Kul att höra! Jag ska jobba hårt för att få ett nytt kontrakt.

Efter derbysegern står Gais nu på 27 inspelade poäng. Örgryte IS är bara en framför – dessutom med en match mer spelad.

– Det var en match där vi inte kom upp i den nivån vi ville. En stor besvikelse över vår egna prestation helt enkelt, suckar Örgryte IS lagkapten Daniel Paulson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS