Stor oro inom Göteborgs fotbollförbund

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare varnar för att klubbar kan ha fixat sina egna matcher för att finansiera verksamheten. Inom Göteborgs fotbollförbund befarar man nu att det kan ha skett även i Göteborg. – Det finns en kraftig oro för det, säger Ulf Carlsson, kanslichef.

ANNONS
|

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare (se separat artikel) bekräftar att man fått in flera tips om att klubbar själva fixar matcher och på så vis drar in extra pengar till sin verksamhet. Vilka klubbar som misstänks vill inte polisen gå ut med – och inte heller var i landet tipsen kommer ifrån.

Göteborgs Fotbollförbunds ordförande Bert Andersson säger inte känna till några fall av klubb-styrd matchfixning i Göteborg.

– Nej, faktiskt inte. Det är inte något som jag har blivit uppmärksammad på, men samtidigt är det ju inte allt som når mig. Ingen rök utan eld brukar man ju säga, och det låter inte helt otroligt, även om det är förvånande, säger han.

ANNONS

Är det allvarligare om klubbar själva är med och fixar matcher?

– Ja, det är det definitivt. Jag har nog haft en naiv tro om att det är yttre faktorer som legat bakom det här. Om det är vi själva som fastnar med fingrarna i syltburken så är det naturligtvis väldigt anmärkningsvärt. Då har vi det inom familjen på något sätt, säger Bert Andersson.

"Man börjar ifrågasätta allting"

Kanslichefen på Göteborgs Fotbollförbund heter Ulf Carlsson. Han hymlar inte med att man är rädd att matchfixning beställd av klubbar kan ha förekommit i området.

– Det finns en kraftig oro att det finns på lokal nivå, och att det spridit sig längre ner i divisionerna, säger Carlsson.

Han menar att han själv påverkats av de rykten och misstankar om matchfixning som cirkulerat de senaste åren.

– Man ser på fotboll på ett annat sätt efter det som man har hört. Fotbollen innehåller ju misstag och felbeslut och det har man alltid trott varit frivilligt. Men när man får höra om sånt här så börjar man ju ifrågasätta allting. Därför är vi väldigt oroliga, säger Ulf Carlsson.

Enligt polisen är både A-lag och junior-lag utsatta för matchfixning. Många spelbolag, inte minst de som är baserade i Asien, erbjuder i dag spel på matcher även i de lägre divisionerna – och exempelvis U21-matcher.

ANNONS

– Vår möjlighet att uppmärksamma det här är ju oftast via de stora spelbolagen. De ser odds som går upp och ner eller att väldigt stora summor satsas. Men om det handlar om en U21-match och ett asiatiskt bolag så blir det svårt för oss att kontrollera, säger Bert Andersson.

Han menar att de för honom nya uppgifterna, om att klubbar själva styr matchfixning, kräver extra vaksamhet.

– Vi får lägga örat mot rälsen lite mer. Jag har ju träffat Gårdare och fått information om matchfixning, men just den här vinkeln har jag inte hört förut, säger Andersson.

ANNONS