Stor dramatik när Örgryte IS säkrade superettan-kontraktet

Örgryte IS spelar superettan-fotboll även 2021. 1–1 hemma mot Umeå FC räckte för att säkra kontraktet. Det var dock precis. Ett insläppt mål till och laget hade slutat på kvalplats.
– Nu ska vi njuta av att vi redde ut den här stormen, säger lagkapten Daniel Paulson.

ANNONS
|

Lättnad. Hela Gamla Ullevi badar i det. Lättnad.

Örgryte IS har precis spelat 1–1 mot Umeå FC. Örgryte IS har precis säkrat superettan-kontraktet.

Lagkapten Daniel Paulson tar sig för pannan och pustar ut.

– Det är en lättnad mer än något annat, såklart. Året har inte gått riktigt som vi har velat så i dag handlade det bara om att reda ut det. Och till slut lyckades vi med det.

Det var dock inte långtifrån att allt gick åt skogen. Laget låg på kvalplats inför avspark och såg ut att behöva besegra Umeå FC för att kunna kravla sig upp på säker mark.

ANNONS

Det började bra. Dels för att Halmstads BK vräkte in mål mot bottenkonkurrenten Trelleborgs FF, dels för att Örgryte IS själva gjorde sitt.

I den 31:e matchminuten tog laget ledningen mot Umeå FC.

Målet kom till efter att Herman Sjögrell, första halvleks stora artist, hade överstegsfintat och gjorts omkull utanför straffområdet. Samtidigt som han ropade på frispark studsade bollen turligt fram till Adam Bergmark Wiberg som stod på rätt ställe och kunde placerade in 1–0 i det bortre hörnet.

Stort Öis-jubel. I det läget var laget faktiskt så bra som tabelltia.

LÄS MER:Adam Bergmark Wiberg öppnar för att stanna i Örgryte IS

Det skulle dock förändras.

I den 81:e minuten kom 1–1. Emmanuel Yeboah skickade in en frispark från högerkanten som passerade alla och in i mål.

Oj, då. Nervöst och spänt. Ett insläppt mål till och Örgryte IS skulle tvingas till kval på grund av sämre målskillnad än Trelleborgs FF.

– Deras mål kom onödigt tycker jag, men det var mycket nerver i det och de spelade avslappnat med axlarna nere, säger Daniel Paulson.

Hade ni spelare, där och då, koll på att förlust skulle innebära kval?

– Ja, vi fick instruktioner vid 1–1. Det var därför vi inte gick för 2–1 mer än vad vi gjorde.

Slutar en poäng ifrån kvalplatsen

Till det där ska sägas att Umeå FC faktiskt hade ett skott tätt utanför nästan direkt efter kvitteringsmålet. Det blev dramatiskt.

ANNONS

Närmare än det där skottet kom dock inte gästerna. Det slutade oavgjort.

Örgryte IS spelar därmed kvar i superettan. De slutar tolva 2020. En poäng och en placering ovanför kvalplats. Vilka små marginaler ...

– Det är lite så ... det är inte stora marginaler i superettan. Det skiljer inte mycket mellan Umeå i botten och de lagen som har fajtats för kvalplats. Det är så himla tajt och så små marginaler. Men det är skönt att vara på rätt sida i det där. Nu är vi kvar i superettan, nu kan vi bygga för nästa år.

Daniel Paulson pustar ut – igen.

Hur viktigt är det för klubben, att ni är kvar i superettan?

– Det är superviktigt för klubben. Det känns som en stor lättnad att ha klarat av det här.

Lättnad, ordet återkommer.

Hermann Sjögrell:

– Man hade hjärtat i halsgropen, men nu känner man en sådan otrolig lättnad.

Hur har ni känt under de här veckorna, Daniel Paulson?

– Jag tycker att vi har en bra sammanhållning i gruppen, men det är inte en situation som är rolig att vara i. Det är klart att det har varit jättepressat och tufft. Nu ska det bli väldigt skönt att gå på en liten semester.

ANNONS

Därefter är det dags att blicka fram mot en ny säsong. 2021 finns ju där runt hörnet. Vad talar för att Örgryte IS lyckas bättre då?

– Oj, det är svårt att titta på nu. Just nu ska vi bara njuta av att vi redde ut den här stormen. Sedan får vi ta fart inför nästa år, säger Daniel Paulson.

Hur firar ni det här?

– Nu ska vi fira med laget bara. Tillsammans. Det ska bli skönt att få andas ut lite.

Fakta: Så startade Örgryte IS

(4–4–2): Fredrik Andersson – Danny Ervik, Oliver Stanisic, Arvid Brorsson, Anton Lans – Herman Sjögrell (Andreasson, 79), Hennes Sahlin, Luksas Browning Lagerfeldt, Daniel Paulson (Joakim Karlsson, 88) – Adam Bergmark Wiberg (Mohamed Said, 93), Bubacarr Jobe

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS