Stockholmaren Reza Omrani blev gaisare som 60-åring

En 60-årig svensk-iransk taxichaufför i Upplands Väsby har precis blivit nykär. Nu vill han måla bilen grönsvart och bjuda sina kollegor till Gamla Ullevi. Det här är historien om hur en tröja fick en man att bli kär i en fotbollsklubb.

ANNONS
|

När en fotbollssupporter knyter an till ett lag sker det ofta någon gång efter att den slitit ned innebandyklubbans blad till oigenkännlighet på förskolans asfaltsgård och innan den har slitit sitt hår under matte-nationella i årskurs tre.

För 60-årige åkeriägaren Reza Omrani tvinnades de första trådarna mellan honom och Gais förra sommaren, när han var 59 år och skulle fråga sin kontakt på Bolt, Axel Olsson, varför en av hans taxiförare var avstängd i mobilitetsföretagets system.

– Jag åkte dit och pratade, sen kollade Axel på min tröja och sa ”är du gaisare?” berättar Reza.

Han bor i Upplands Väsby, mellan Stockholm och Uppsala. Där har han bott sedan han kom till Sverige från Iran år 2000. Gais spelar, som bekant, sina hemmamatcher i Göteborg.

ANNONS

”Gais spelade alltid oavgjort”

I mötesrummet på Bolts ”partnerhub” i Stockholm satt Reza, iklädd en grönsvart tröja, och lät Axel veta att han inte är gaisare men att han kände igen laget från sin första tid i Sverige.

Under sin första tid arbetade Reza som diskare på Café Panorama i Kulturhuset, mitt på Sergels torg i centrala Stockholm. Många av hans kollegor verkade lida av uppfattningen att nybörjartur är det bästa verktyget för att vinna pengar på betting.

– Alla spelade på Stryktipset, Oddset och Bomben. Jag visste ingenting så de kom till mig och bad om råd – ”Reza, du har nybörjartur, vad blir det i den här matchen?”. På den tiden kommer jag ihåg att Gais var med, de spelade alltid oavgjort, säger han.

År 2000 spelade fem Göteborgslag i allsvenskan: Örgryte, IFK Göteborg, Västra Frölunda, Häcken och Gais. De tre senare lagen ockuperade bottenplaceringarna i tabellen. Häcken kryssade i flest matcher av alla lag – 13 stycken – och landade på en tolfteplats. Gais spelade inte alltid oavgjort, men de gjorde det åtta gånger och det räckte inte längre än till en trettondeplats och uttåg ur Allsvenskan. Västra Frölunda landade på den fjortonde och sista platsen.

– Hur går det för Gais nu? frågade Reza, i det där mötesrummet för ungefär ett år sedan.

ANNONS

Sedan år 2000 har Makrillarna åkt jojo i seriesystemet, men förra året gick laget som tåget i superettan trots att man var nykomlingar i serien.

”Kramades och sjöng ihop”

Den femte november 2023 spelar Gais mot Jönköpings Södra i en match som Gais måste vinna för att ta andraplatsen, vilket betyder att klubben skulle återvända till Allsvenskan efter 12 svåra år utan toppfotboll. Göteborgslaget vinner matchen med 2-0 och Reza gratulerar Axel i ett sms.

– Jag blev givetvis förvånad och glad. Efter det börjar vi varje samtal med att prata om Gais, säger Axel.

Så växte banden sig starkare och Reza Omrani började kalla sig gaisare.

De båda taxi-entreprenörerna fortsatte att hålla kontakten och inledde ett samarbete. Gais står på agendan under samtliga samtal.

– Varje gång som jag pratar med Axel säger vi något om Gais och då växer kärleken, berättar Reza och visar upp sms-konversationen. Där syns en bild på Reza och sonen Ali Omrani, på en läktare.

Sonen Ali har dragits med i pappas nyfunna intresse.
Sonen Ali har dragits med i pappas nyfunna intresse. Bild: Magnus Sandberg

Familjen Omrani ska flytta från Upplands Väsby till Vallentuna, en annan ort strax norr om Stockholm. När Reza visar upp lägenheten, som snart inte är deras längre, insisterar han på att få bjuda på kaffe och kanellängd. Sonen Ali sitter i soffan och ropar:

ANNONS

– GGG, AAA, I, S, Gais, Gais, Gais, den klassiska ramsan som egentligen innehåller ytterligare två I:n och två S ljuder med täta mellanrum från Alis mun.

Bilden på läktaren är från Tele2 Arena, under Djurgårdens möte med Gais tidigare i vår. Far och son Omrani var där för att heja fram sitt nyfunna Göteborgslag, hemma i Stockholm.

– När det blev tyst på läktaren började han sjunga och de andra följde med, berättar Reza om sonen. Vi satt mitt bland Gais-supportrarna och skrek och sjöng hela tiden, men inte när de sjöng ”Vi hatar Djurgår’n”.

Bemötandet från mer rutinerade och lokalt förankrade Gais-supportrar var oklanderligt.

– De kramades och vi sjöng ihop.

Reza har inte varit på Gamla Ullevi och sett sitt lag spela på hemmaplan ännu, men han har storslagna planer för framtiden.

Fick ta bort Gais-emblemet från taxibilarna

På gatan utanför lägenheten står en av åkeriets fem nya bilar. Svart som hälften av Gais matchtröja glänser den i vårens starkaste sol.

– Jag tänkte lägga gröna streck här, säger han och drar handen genom pollentäcket på bilens motorhuv. Tre streck från rutan ned mot grillen. Det ger taxibolaget lite identitet och karaktär, fortsätter han.

Klistermärken på bakrutan, halsdukar till chaufförerna och planer på att bjuda dem till Göteborg i framtiden, för att se Göteborgs Atelt- & Idrottssällskap lira på sin hemmaplan. Han pratar mycket, men än så länge syns inga Gais-attiraljer till, varken på bilarna eller i hemmet.

ANNONS

– Imorgon ska jag fixa det, jag skickar bilder då!

Reza satsade på att ”strajpa” taxibilarna med Gaisemblemet, men fick bakläxa.
Reza satsade på att ”strajpa” taxibilarna med Gaisemblemet, men fick bakläxa. Bild: Foto: Privat

Mycket riktigt landar det en bild på en svart motorhuv med tre gröna streck och ett klubbemblem i mobilen dagen därpå.

Är det särskilt populärt bland kunderna i Stockholm tror du?

– Vissa karaktärer kommer gilla det. Jag har inte träffat några gaisare ännu, men när klistermärkena kommer då visar de sig och sen får vi dricks av dem, säger han och skrattar.

Och chaufförerna då?

– Vissa av chaufförerna frågar mig ”Kan jag vara ledig idag, mitt barn spelar fotboll”, andra ska åka till England och kolla på en match. De kan också vara delaktiga i det här. I kärleken.

Varken kunderna eller chaufförerna kunde sätta stopp för Rezas planer. Det kunde däremot Axel Olsson.

– Det var jättesnyggt, men Axel sa att det inte går att ha Gais över hela bilen när man har Bolt-loggan också. Det är ingen fara, försäkrar Reza som har tagit bort strecken.

– Det var skräckblandad förtjusning när han skickade den bilden, berättar Axel. Hade han gjort det på sina egna bilar hade det varit något annat, nu är det en av bilarna som vi har delfinansierat som vi ska göra PR på, då är det lite konstigt om vi har en bil som har Sveriges vackraste logga på sig, fortsätter han.

ANNONS

Kan satsa på reklam på matchtröjor

Trots att det blev stopp för gais-taxibilarna har Reza andra planer för att få sitt företag att synas i grönsvarta sammanhang.

Där namnen på spelarna är tryckt på de flesta andra lagens matchställ har Gais olika sponsorers företagsnamn. Det är så klart något som lockar för en nyfrälst gaisare som har ett växande företag.

– Jag ska fråga dem hur mycket det kostar. Det är första gången som jag tänker på saken, jag måste kolla kassan och likviditeten för att se hur mycket vi kan satsa.

Roland Jernström är sälj- och partneransvarig i Gais och han förklarar att tilltaget är drivet av ekonomiska incitament, men det kan bli tuff konkurrens för Reza om han ska få sitt företagsnamn på exempelvis August Wängbergs rygg.

– Men vi tycker det är lite kul också. Halva Albanien hörde ju av sig och frågade om (Mergim) Krasniqi hade bytt namn till ”Fisk”. Det står ”Gamla Stans Fisk” där på ryggen. Många företag har jagat sina favoritspelare, säger han.

Det återstår att se om Rezas taxibolag kommer att synas på ryggen på någon gaisspelare framöver, men en sak är säker: Reza kommer att förbli grönsvart trogen.

– Det är inte något som man kan välja, kärleken till ett lag eller till ett land. Det börjar i själen. Kärleken kommer av sig själv, du blir fast i den. Vissa saker kan man inte välja, menar Reza.

ANNONS
Gais målvakt Mergim Krasniqi har ”FISK” skrivet på ryggen på sin matchtröja.
Gais målvakt Mergim Krasniqi har ”FISK” skrivet på ryggen på sin matchtröja. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Tre Gais-favoriter med Reza Omrani

Favoritspelare

”Jag vet inte namnet riktigt, men det är kaptenen som har visat sig överallt, vad heter han? August Wängberg, ja! Sen den andra killen som var avstängd senaste matchen, (Harun) Ibrahim eller?”

Favoritmål

”Det andra målet, mot Västerås, det är ett av de snyggaste. Det är en fullträff, jag tror det blir det snyggaste målet den här säsongen, inget snack.”

Favoritramsa

”GGG, AAA, III, SSS, Gais, Gais, Gais!”

LÄS MER:William Milovanovics löfte – efter derbysegern

LÄS MER:Gais kapten August Wängberg – en figur som sticker ut i den moderna fotbollen

LÄS MER:Gais bäst i stan – derbykrossade Häcken

ANNONS