220219 Häckens Catrine Johansson och Kalmars Emelie Zakrisson under fotbollsmatchen i träningsmatchen mellan Häcken och Kalmar den 19 februari 2022 i Göteborg. 
Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN / COP 206 / NE0102
220219 Häckens Catrine Johansson och Kalmars Emelie Zakrisson under fotbollsmatchen i träningsmatchen mellan Häcken och Kalmar den 19 februari 2022 i Göteborg. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN / COP 206 / NE0102 Bild: NICKLAS ELMRIN

Stjärnorna bortresta – då hoppade materialaren in

Stjärnorna var på landslagsuppdrag. Då fick lagledaren och materialförvaltaren Catrine ”Katten” Johansson, 30, lira en halvlek – trots att hon egentligen har avslutat karriären.
– Jag njuter av att vara på planen igen, säger Johansson som öppnar för en ”riktig” comeback efter 3-2-segern i cupgenrepet.

ANNONS
|

Det var långt ifrån en ordinarie BK Häcken-startelva på Bravida Arena i cupgenrepet mot allsvenska nykomlingen IFK Kalmar.

Anledningen?

Totalt nio spelare är iväg på landslagsuppdrag varav fyra med det svenska landslaget i Portugal. Tränare Robert Vilahamn matchade därför flera av klubbens yngre förmågor från start. Särskilt i backlinjen där bara vänsterbacken Lotta Ökvist fyllt 20 år.

Det märktes inledningsvis. IFK Kalmars tidiga press ställde till problem för Häcken i uppspelsfasen. Efter åtta minuter gjorde Katie Pingel 1-0 till gästerna.

BK Häcken lyfte sig, och inte sällan var nyförvärvet Andrine Hegerberg involverad. Efter en dryg kvart spelade hon fram Dilja Zomers som stoppades bryskt på straffområdeslinjen. Hegerberg tog själv hand om frisparken, målvakten Karina Kork lämnade retur och den nickade högerbacken Molly Johansson i mål till 1-1.

ANNONS

– Den var rätt nära och tanken var att få bollen under ribban, då blir det ju eventuellt retur. Jag kunde placerat den lite bättre, men gött att Molly var på plats och nickade in den, säger Hegerberg.

LÄS MER:Häcken-Jodins överreaktion i Marbella är svårbegriplig

Materialaren hoppade in

I 25:e minuten hade BK Häcken vänt matchen: Marika Bergman Lundin tryckte in en hörnretur till 2-1. Det var nyförvärvet Lundins första mål i hennes första match från start för Hisingsklubben.

Just Bergman Lundin (central mittfältare) och Hegerberg (släpande anfallare) imponerade när BK Häcken till slut vann med 3-2. Norskan Hegerberg spelade 90 minuter för första gången sedan comebacken efter knäskadan.

– Det var det viktigaste, att vi såg att Andrine klarade 90 minuter utan att få ont, säger tränare Robert Vilahamn.

Han tillägger:

– Med rätt miljö runt sig, och hon är tillbaka i hundra procent, tror jag att hon kommer vara en klasspelare i Damallsvenskan.

Andrine Hegerberg tackade för berömmet.

– Kul att höra! Det känns som att det är upp till mig själv att göra jobbet ordentligt så kan det nog bli bra. Jag har ju kommit till en riktig klubb där jag har alla möjligheter att få den utvecklingen. Min första tid här har varit jättebra.

Du är imponerad av BK Häcken?

ANNONS

– Ja, och det är motiverande. Då känner man att man vill ge något tillbaka, och det bästa sättet att göra det är ju på planen, säger Andrine Hegerberg.

Efter paus kom lagledaren och materialförvaltaren Catrine ”Katten” Johansson, 30, in som högerback. Under träningslägret i Marbella spelade hon fem minuter i den avslutande matchen mot Rosenborg. Nu blev det 45 minuter till höger i backlinjen.

Johansson – med 196 matcher för GFC – spelade sin sista allsvenska match 2018, och avslutade karriären efter hjärnskakning 2020, men har fortsatt att träna med BK Häcken.

Comeback på gång?

– Svårt att säga, men det är väldigt kul att spela lite, säger "Katten” till GP efteråt.

Hur ser du på att vara med igen?

– Robert ser en vinning i att ha en rutinerad spelare med som kan utbilda de yngre. Jag bidrar med det jag kan på planen.

Nästa vecka är det svenska cupen – ska du fixa licens?

– Det kan jag inte svara på, det får någon annan svara på.

Vad vill du själv?

– Det är lite förvånande att vara på planen igen. Det hade jag inte tänkt eller trott, men det är väldigt roligt i alla fall. Jag njuter av det.

ANNONS

Då får vi se om vi ser dig mer på planen i år då?

– Vi får se, säger Catrine Johansson hemlighetsfullt.

Robert Vilahamn:

– Jag har inte helt gett upp den tanken att hon ska vara registrerad för oss i år. Hon kan hjälpa de unga att få ett lugn, det var därför jag bytte in henne till andra halvlek.

Vikarierande anfallsspetsen Julia Karlernäs stod för det det avgörande 3-2-målet.

BK Häcken FF inleder årets svenska cupen-spel hemma mot KIF Örebro DFF nästa söndag. Tills dess ska landslagsstjärnorna förstås vara tillbaka igen. I samma grupp ingår Jitex Mölndal BK och Kristianstads DFF.

BK Häcken (4-2-3-1)

Lisa Hall – Molly Johansson, Lisa Löwing (UT 69, Hanna Lofthammar in), Elma Junttila-Nelhage, Lotta Ökvist – Filippa Curmark, Marika Bergman Lundin (UT 87, in Andrea Simonovic in) – Anna Csiki (UT 45, Catrine Johansson in), Andrine Hegerberg, Dilja Zomers (UT 87, Elin Flakberg in) – Julia Karlernäs.

LÄS MER:BK Häcken lämnar Spanien utan seger

LÄS MER:Landslagsstjärnorna tar bilen till Algarve Cup

LÄS MER:Sms:et efter Amane Romeos succématch

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS