Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Stjärnduell när världens bäste ska utses

I kväll avslöjar Fifa vem som var världens bästa fotbollsspelare 2016. Dags för ännu en uppgörelse mellan antagonisterna Lionel Messi och Cristiano Ronaldo. Eller blir det en skräll? Antoine Griezmann är fortfarande med i racet.

Fifagalan i Zürich är slutpunkten på fotbollsåret 2016. Spelare, ledare och supportrar ska hyllas. Tre slutkandidater återstår till den mest prestigefyllda utmärkelsen, ”The best Fifa player”, priset till världens bästa spelare.

Femfaldige vinnaren Lionel Messi utmanas av Cristiano Ronaldo och Antoine Griezmann. Tre fantastiska lirare, men för Portugals förbundskapten, Fernando Santos, är det givet vem som var bäst 2016.

– Jag är säker på att Cristiano var den bästa spelaren 2016, på grund av allt han vann. Champions League som han redan hade vunnit några gånger och EM, som flera stora spelare har misslyckats med att vinna, säger han till Fifas hemsida.

Santos fortsätter:

– För mig är det inget snack, varken att han borde vinna eller att han kommer att göra det.

Hyllas av Nani

Den portugisiske förbundskaptenen känner Cristiano Ronaldo väl. Han tränade honom i Sporting Lissabon, innan flytten till Manchester United. Santos har sett ”CR7” utvecklas – framförallt vid sidan av planen.

– Han är en utmärkt kapten och hans lagkamrater har mycket respekt för honom. Om jag måste beskriva honom med den första tanken jag kommer på skulle det inte vara speciellt svårt – han är bäst i värld en.

Cristiano Ronaldo har spelat en avgörande roll för Real Madrids fantastiska år, och Portugals EM-guld. Landslagskompisen Nani tycker att titlarna talar sitt tydliga språk.

– Han har varit fantastisk, bättre än alla andra och förtjänar att vinna utmärkelsen. Vi får se vad som händer, men jag är säker på att han kommer att vinna, säger han till Fifas hemsida.

– Det säger jag inte för att vi är vänner, eller för att vi spelar tillsammans i landslaget. Det senaste året har han varit bäst.

Griezmann kan överraska

Santos och Nani är säkra – Cristiano Ronaldo kommer att vinna den prestigefyllda utmärkelsen på måndagskvällen. Men Lionel Messi och Antoine Griezmann har fortfarande chansen.

Messi gjorde 59 mål och 32 assist på 62 matcher för Argentina och Barcelona 2016. 29-åringen vann La Liga med den katalanska klubben och nådde finalen i Copa America.

Griezmann ledde Atlético Madrid till Champions League-final och imponerade när Frankrike vann EM-silver på hemmaplan.

Fifa har utsett världens bästa fotbollsspelare sedan 1991. Mellan 2010 och 2015 var utmärkelsen sammanslagen med Ballon d'Or, under namnet Fifa Ballon d'Or. Nu heter det Best Fifa football player.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.