Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Stjärnan till Copa America – riskerar att missa sista IFK-matchen

Förra sommaren var han en av stjärnorna när Bolivia skrällde i Copa America. Nu får IFK Göteborgs Martin Smedberg Dalence en ny chans att visa framfötterna i turneringen. Något som gör att han riskerar att missa Blåvitts match mot Helsingborg. – Vi får se hur vi löser det hela. Just nu är mitt fokus på Hammarby och att piska dit dem och ta tre poäng så tar jag det andra senare, säger Smedberg Dalence till GP.

I fjol var Martin Smedberg Dalence stor boliviansk hjälte när han var med och tog landet till slutspel i Copa America för första gången sedan 1997.

Nu får han en ny chans att frälsa Bolivia. Blåvittmittfältaren är uttagen i truppen till årets Copa America som i år spelas i USA.

– Det är kul att få chansen att få spela en så stor turnering igen. Eftersom det är hundraårsjubileum så kör man en bonusturnering i år som spelas i USA och amerikanarna vet hur man ska arrangera saker så det kommer bli ett riktigt bra arrangemang så det kommer bli ett minne för livet, säger 32-åringen.

Bolivia ställs mot oerhört tufft motstånd i turneringen där man spelar i grupp D. Fjolårets finallag Chile och Argentina finns båda med i gruppen, där även Panama huserar.

– Vi har hamnat i en riktigt tuff grupp där vi ställs mot Argentina igen och även Chile. Panama vet jag inte så mycket om men det är väl ett lag som vi ska kunna slå. Det är en tuff grupp och vi har en jäkligt ung trupp själva eftersom vi har flera rutinerade spelare som dras med skador.

– Men allting kan hända i fotboll så vi hoppas vi kan göra om bedriften från förra sommaren och ta oss vidare från gruppen. Det ser tufft ut men vi ska försöka nå det målet.

Är det en annan förväntan på er nu efter succén i fjol?

– Det är svårt att säga eftersom jag inte är i Bolivia just nu. Men det tror jag att det kommer vara, om inte annat på en själv. Folk förväntar sig mycket, speciellt nu när man är en av få spelare som har rutin med sig så det kommer nog att ställas krav. Men det ändå inte samma krav som det är på Argentina och Chile. Lyckas vi ta oss vidare från gruppen så tror jag att folket kommer se det som en stor bragd.

Utöver tuffa landskamper blir det ett nytt möte med världens bäste fotbollsspelare, Leo Messi.

– Det blir femte gången jag möter Argentina och tredje gången som Messi är med, det blir tufft. Men det är ju sånt man drömmer om, att få möta de bästa. Att få spela mot honom i en turnering i USA ska bli fantastiskt, säger Smedberg Dalence.

När Smedberg Dalence reser över till turneringen är inte helt spikat, men det finns risk att han missar Blåvitts våravslutning mot Helsingborg den 29 maj.

– Det är oklart när jag sticker. De vill ha dit mig så tidigt som möjligt, eftersom vi har match redan 28 maj mot USA inför turneringen. Jag ska ha ett snack med IFK Göteborg och se när det är läge att släppas.

– Jag läste att Yotun åker tidigt och missar sista matchen för Malmö. Förra året så missade jag tre matcher på slutet när jag stack, men vi får se lite. Jag siktar in mig på Hammarby nu så få vi se när jag åker iväg sedan.

Finns det risk att du missar matchen mot Helsingborg?

– Det kan bli så. Bolivia önskar att det blir så, speciellt eftersom vi har ett ungt lag och inte så många dagar att träna ihop oss inför första matchen i gruppspelet. Men det är klubben som får bestämma det.

– Vi får se hur vi löser det hela. Just nu är mitt fokus på Hammarby och att piska dit dem och ta tre poäng så tar jag det andra senare.