Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stjärnan missade straff i Häckens förlust

Häcken förlorade genrepet inför den allsvenska omstarten. Danska Ålborg vann med 2-1 på Bravida Arena. – Känslan blev inte "wow!" men det blev inte heller katastrof

Häcken var tillbakatryckt under stora delar av första halvlek och det var också Ålborg som tog ledningen efter 29 minuter. Rasmus Thelwisen placerade in danskarnas ledningsmål till vänster om Peter Abrahamsson efter ett inspel snett-inåt-bakåt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tio minuter senare tryckte gästernas Frederik Börsting in 2-0 med ett distansskott.

Uppförsbacke för Häcken, men bara minuten innan pausvilan reducerade Alexander Farnerud efter ett snabbt anfall. Joel Andersson stötte in ett hårt inspel som Farnerud bara kunde sätta bredsidan till. 1-2 via ribban.
– Det var ett bra anfall. Vi lät bollen gå och tog oss fram snabbt och en bra sista-pass som ofta är väldigt viktigt. Det resulterade i ett mål, säger målskytten.

Bättre andra halvlek

Häcken höjde sig efter paus och skapade flera kvitteringschanser. I den 67:e minuten fick Farnerud chansen att utjämna ställningen från straffpunkten, när Nasiru Mohammed gjordes ned efter en fin aktion i straffområdet. Men Farnerud sköt straffen i ribban.
– Jag hade valt hörn och den blev lite för hög denna gången.

Närmare kvittering än så kom inte Häcken. Genrepet inför den allsvenska omstarten slutade med 1-2-förlust mot det danska mittenlaget.
– Det vi gjorde i andra halvlek ska vi ta med oss framför allt. Vi vann bollar och skapade flera chanser. Då var det mer organiserat och kompakt, säger Farnerud.

Häckens tränare Mikael Stahre:
– Vi mötte ett bra danskt lag. Känslan blev inte "wow!" men det blev inte heller katastrof. Det blev okej och den känslan kan jag absolut leva med i en träningsmatch, säger Mikael Stahre.

Egbuchulam ett glädjeämne

Stahre tar med sig några ljusglimtar från matchen. En av dem är anfallaren Chisom Egbuchulam som fick chansen från start och var en av två (målvakten Peter Abrahamsson) som spelade 90 minuter.
– Utan att han gjorde någon bländande insats så tycker jag att det fanns saker som var intressanta där.

Vilka saker?
– Vi har känt från första sekund att han har något väldigt intressant. En ganska välskolad spelare med funktionell teknik och bra tillslag, och han har koll på grejerna runtomkring. Jag tycker att han växlade ut några gånger i den här matchen.

Efter en anpassningsperiod under våren har Egbuchulam tagit kliv mot att spela en större roll under Häckens höstsäsong.
– Nu känns det som att han har kommit in mer i det, han har fått lite inhopp och kommer allt närmare en startplats. Då växer han också, säger Stahre.

Egbuchulam är nöjd med sina första 90 minuter i a-lagströjan.
– Jag tyckte att jag gjorde en bra match, med tanke på att det var min första start för a-laget. Jag försökte spela in mig med de andra, säger nigerianen.

Nu siktar han på en startplats i höst.
– Jag är redo. Om jag gör det bra kommer jag att få fler chanser.

Viktige mittfältaren tillbaka

En annan av Häckens ljusglimtar var Alexander Farneruds comeback efter sin knäskada. Mittfältaren gjorde 75 minuter i en U21-match förra veckan och mot Ålborg spelade han en timme.
– Det var kul. Jag har väntat ett tag på detta och kände mig hungrig och laddad. Nu är jag redo för den allsvenska omstarten. Knäet är helt okej, säger Faltsetas.

Stahre är glad över att ha sin mittfältsgnuggare tillbaka i spel.
– Vi kommer att behöva honom, hans kraft och energi. Han behöver ta bort lite rost också men det ser bättre ut. Han blir en viktig spelare för BK Häcken i höst.

Så spelade Häcken: Peter Abrahamsson – Joel Andersson (Adam Andersson, 61), Rasmus Lindgren (Jakob Lindström, 73), Juhani Ojala (David Engström, 46), Kari Arkivuo (Egzon Binaku, 46) – Erik Friberg (Alexander Faltsetas, 37), Mohammed Abubakari (Gustav Berggren, 73) – Nasiru Mohammed (Albin Skoglund, 82), Alexander Farnerud (Shkrodan Maholli, 73), Paulinho (Daleho Irandust, 46) – Chisom Egbuchulam.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.