Stina Blackstenius med hattrick när BK Häcken vann mot Djurgården

Häcken vann och Stina Blackstenius blev matchhjälte. Har ni hört det förr? I söndagens hemmamatch mot Djurgården blev det tre mål för landslagsanfallaren när laget vann med 4–0 (1–0). Därmed har hon i princip säkrat segern i skytteligan.
– Det har vuxit fram som ett mål under hösten, säger hattrickhjälten.

ANNONS
|

Nystart. BK Häcken har bytt tränare och att döma av mötet med Djurgården har det gett effekt. Åtminstone på kort sikt.

För det var egentligen aldrig något snack i söndagens match. Häcken vann till slut med 4–0 efter ett hattrick av skytteligaledaren Stina Blackstenius. En skön seger, även om det inte spelar någon roll tabellmässigt.

– Jätteskönt att vara tillbaka på vinnarspåret. Vi kommer från en tyngre period, med flera poängtapp, så det var skönt med tre poäng, säger matchhjälten.

Även om segersiffrorna blev stora så var det långt ifrån avgjort i paus. För även om både Blackstenius och Häcken hade fler lägen i första halvlek fick de nöja sig med 1–0-ledning i paus. Det var i mitten av halvleken som Filippa Curmark slog ett högt inspel som Stina Blackstenius nickade över Djurgårdens målvakt så den seglade in i nät.

ANNONS

I andra halvlek blev det allt mer Häckendominans, och då drog de ifrån rejält.

Elin Rubensson fick chansen i sin favoritposition som mittfältare, och tackade tränare Vilahamn med att panga in 2–0 i det främre krysset, från nära håll.

Blackstenius säkrade (?) skytteligatiteln – hyllas av tränaren

Redan då, några minuter in i andra halvlek, kändes segern klar. Men ännu klarare skulle den bli.

För i 54:e minuten placerade Stina Blackstenius in en yttersida till 3–0 efter spektakulärt förarbete från Hanna Wijk. Bara någon minut senare fullbordade anfallaren sitt hattrick när hon snappade upp en felpassning, tog sig till skottläge och prickade in 4–0.

Efter dagens match är Blackstenius uppe i 17 allsvenska mål den här säsongen. Det gör att hon leder skytteligan med fem mål, när endast en match återstår. Hon toppar även poängligan, sju poäng före tvåan Olivia Schough.

– Man har väl lite koll på skytteligan. Men det kanske inte är något jag springer och tänker på när jag spelar. Sen är det jättekul så klart att göra mål, säger anfallaren.

Allt talar för att hon för första gången i karriären kommer vinna skytteligan i damallsvenskan.

– Det har vuxit fram lite som ett mål nu under hösten. Det är något jag siktar på individuellt, säger Blackstenius.

ANNONS

Bättre start går knappt att få med en ny tränare. Och efter matchen hyllar Robert Vilahamn sin anfallsstjärna.

– Hon är otroligt skicklig. En sån spelare som avgör matcher, säger han.

Vad skulle det betyda för er om ni får behålla henne till nästa säsong?

– Det skulle betyda att vi har en av världens bästa forwards där fram. Det klart att det blir lättare att vinna fotbollsmatcher och serier. Sedan är hon väldigt proffsig i sitt sätt att vara. Idag var jag på henne väldigt mycket om hur hon skulle pressa, och det tog hon sig an också. Om vi kan ha en av världens bästa fotbollsspelare i laget blir man glad.

Stina Blackstenius blir glad över de fina orden från tränaren. Hon tycker också att Robert Vilahamn gjort ett gott intryck under första veckan i Häcken.

– Det är fina ord så klart. Jättekul att höra det från honom. Det har varit mycket energi på träningarna sen han kom in, så det känns kul och inspirerande. Hoppas vi kan fortsätta på det här spåret nu, säger landslagsanfallaren.

Vilahamns ledarstil: ”Försökte bromsa”

Storseger och en drömstart för Robert Vilahamn i Häcken alltså. Den nye tränaren stod upp under i stort sett hela matchen, och var aktiv med att peppa och instruera sina spelare.

ANNONS

Bra, tycker hattrickhjälten Stina Blackstenius:

– Vi har pratat om i veckan att vi vill vara aggressiva i försvarsspelet. Jag blir starten där eftersom jag ligger högst upp. Han skriker väl för att pusha mig lite, att orka fortsätta sätta press på Djurgårdens backlinje. Det skapar energi, och när vi orkar få till pressen som vi vill fungerar det riktigt bra, säger hon.

Robert Vilahamn säger själv att han vill vara en aktiv och engagerad coach. Kanske ännu mer än i söndagens match till och med. Faktum är att han till och med sparade lite på krutet i sin tränardebut med Häckens damer.

– Jag försökte bromsa mig själv för jag ville se dem spela. Men speciellt i presspel och försvarsspel gillar jag att ge energi. När de spelar själva vill jag inte styra för mycket. Som spelare gillade jag de tränare som gav extra energi. Det är min ledarstil också.

Efter 4–0-segern mot Djurgården är Häcken uppe på 47 poäng i Damallsvenskan, men det är av akademisk betydelse eftersom de befinner sig i ingenmansland på andra plats.

Nu återstår en match i seriespelet (Eskilstuna borta) innan Häcken åker till Portugal för att möta Benfica i Champions League.

– Det var den starten vi ville ha. Jag hoppas vi ska kunna ta vara på energi från den här matchen in i sista avslutande matchen i serien. Men också Benficamatchen så klart, säger Stina Blackstenius.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS