Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Raheem Sterling och landslagskollegan Jadon Sancho är två av idrottsstjärnorna som uttryckt sitt stöd för demonstrationerna efter George Floyds död. Bild: Bildbyrån
Raheem Sterling och landslagskollegan Jadon Sancho är två av idrottsstjärnorna som uttryckt sitt stöd för demonstrationerna efter George Floyds död. Bild: Bildbyrån

Sterling: "Rasismen är den enda sjukdomen just nu"

Den engelska landslagsstjärnan Raheem Sterling är den senaste i raden av idrottsprofiler att ge sitt stöd för protesterna mot polisvåld och rasism.
– Den enda sjukdomen just nu är rasismen vi kämpar mot, säger han till BBC.

Sedan George Floyds död har protester och demonstrationer mot polisvåld och rasism spridit sig över hela jordklotet. Idrottsstjärnor som Jadon Sancho, LeBron James och Michael Jordan har gått ut med sitt stöd för demonstrationerna. Den sista i raden av sportprofiler att adressera problemen är Manchester Citys 25-åring Raheem Sterling. Den engelska landslagsspelaren har enligt the Guardian pratat om rasism i en intervju med BBC Newsnight som ska sändas på måndagskvällen.

– Jag vet att det här kan låta lite smaklöst men den enda sjukdomen just nu är rasismen vi kämpar mot. Det är det viktigaste just nu eftersom det här har pågått år efter år. Precis som pandemin vill vi hitta en lösning för att stoppa den, säger han enligt the Guardian.

LÄS MER: Sportstjärnorna markerar mot Floyds död

Raheem Sterling har själv fått utstå kritik med rasistiska drag från flera tidningar i England – och har i uppmärksammade inlägg på Instagram kommenterat problemen han själv upplevt och andra upplever. Han har drivit på kampen mot rasismen i den brittiska fotbollen och bland annat lett arbetet med att skapa en spelarledd anti-rasismgrupp.

– De som protesterar försöker hitta en lösning och ett sätt att sätta stopp för den orättvisa de ser, och de slåss för sin sak. Det har pågått i hundratals år och folk är trötta och redo för förändring. Det här är något som kräver mer än prat. Vi behöver faktiskt genomföra riktigt förändring och belysa de områden som behöver förändras, säger han.

LÄS MER: Fifa om protesterna: "Använd sunt förnuft"

Den engelska ligafotbollen, där Raheem Sterlings Manchester City ligger två bakom Liverpool, är planerad att återstarta den 17 juni efter tre månaders uppehåll på grund av coronapandemin. I den tyska fotbollen har ett antal spelare visat sitt stöd för kampen mot rasism världen över. Bland annat bar Dortmunds engelska ytter Jadon Sancho en tröja med George Floyds namn på – vilken han visade upp i samband med ett målfirande.

LÄS MER: Sancho kan straffas för stödet till Floyd

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.