Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Raheem Sterling springer ifrån Stuttgarts Daniel Didavi i en träningsmatch mellan Manchester City och Stuttgart.

Sterling – från bråk till dyrast i England

Det blev landslagströjan och inte fångdräkten, men Raheem Sterlings sensationella karriär har redan kantats av brottsmisstankar och kontraktsbråk. Nu har Manchester Citys nyköpta underbarn en halv miljard anledningar att växa upp.

Förra hösten intervjuades Raheem Sterling av brittiska The Guardian. Sterling, som två år efter debuten som 17-åring var en av Liverpools och det engelska landslagets stöttepelare, fick bland annat frågan vad han skulle vilja säga till yngre Liverpool-spelare som vill slå igenom i a-laget.

– Lyssna på människorna runt dig, föreslog Raheem Sterling.

Sedan dess gick klubbikoner som Michael Owen, Jamie Carragher och inte minst Steven Gerrard med emfas ut och klargjorde att den vindsnabbe jättetalangen var tvungen skriva på ett nytt kontrakt med Liverpool.

Men Raheem Sterling vägrade lyssna. Liverpool erbjöd honom över en miljon kronor i veckan, men spelaren ville verkligen inte stanna i klubben som förvisso gjort honom till en hyllad landslagsstjärna redan som tonåring – men som inte vunnit en ligatitel sedan 1990.

– Det har aldrig någonsin handlat om pengar för mig. Jag pratar alltid om att vinna titlar, inte om hur många bilar jag ska köra eller hur många hus jag ska äga. Jag vill bara bli så bra jag kan bli, förklarade han.

Läs också: Premier Leaguelagens viktigaste nyförvärv

Efter en karusell av smutskastning och rykten under våren, där halva Fotbollsengland hann bli uppretat så till den milda grad att han buades ut i landslagsdressen, slantade Manchester City till sist upp den dryga halvmiljard som krävdes för att köpa loss Englands nya, struliga omslagspojke.

Som 20-åring med knappt ens hundra Premier League-framträdanden i bagaget är Raheem Sterling plötsligt den dyraste engelske fotbollsspelaren genom tiderna, och det är med dessa förväntningar hängande över sig som han ska försöka föra Manchester City tillbaka till ligatronen.

– Saker och ting har gått väldigt snabbt de senaste åren, säger han själv.

Raheem Sterling föddes på Jamaica men emigrerade till London tillsammans med familjen som sexåring. Från ett socioekonomiskt helvete till ett annat; och i ett ruffigt område där gängkriminaliteten var utbredd hade Sterling svårt att klara skolgången. Han placerades i specialklass och socialtjänsten kopplades in då ynglingen hade väldiga problem att tygla sitt humör och med jämna mellanrum fick plötsliga vredesutbrott.

– Jag sade till honom att om han skulle fortsätta på den väg han stakat ut för sig själv så skulle den antingen leda till fängelset eller landslaget, har hans gamla lärare Chris Beschi sagt.

Svårhanterlig för lärarna i skolan – och omöjlig att hantera för försvarsspelarna på planen. I stort sett samtliga av de stora engelska klubbarna fick väldigt tidigt upp ögonen för hans närmast unika kombination av fart och teknik.

Scouterna var lyriska över fotbollsspelaren Raheem Sterling, men betydligt mer skeptiska till individens brokiga bakgrund, trassliga umgängeskrets och bråkiga personlighet.

Han ansågs inte mentalt kapabel att växa upp till att bli en fungerande Premier League-spelare.

Men Liverpool, vars scouter beskrev Sterling som "det bästa de någonsin sett", tog chansen. De köpte loss den då 15-årige lille teknikern från Queens Park Rangers ungdomsakademi för flera miljoner kronor och två år senare, våren 2012, fick supertalangen debutera i Premier League. Samma höst kom det stora genombrottet för 17-åringen som blev helt ordinarie i Brendan Rodgers nya Liverpool-bygge.

Det blev landslagströjan och (trots att han åtalats för misshandel två gånger) inte fångdräkten för Raheem Sterling, till den gamle specialläraren Chris Beschis förtjusning.

– Jag samlade min fru och mina barn framför teven. "Han gjorde det!", sa jag. "Det där är han!"

I höst behöver Raheem Sterling uppfylla fler än gamla mellanstadielärares förhoppningar. Stormrika Manchester City har aldrig tidigare spenderat så mycket pengar på en enda spelare och förväntar sig resultat direkt av 20-åringen. Glädjande för deras del är att han har imponerat rejält på försäsongen och verkar trivas precis så bra i miljardbygget som hans lönekrav indikerade.

Källor: The Guardian, The Telegraph, BBC.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.