Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: WOLFGANG RATTAY
Bild: WOLFGANG RATTAY

Stenhårda regeln kan innebära förlust – trots seger

Nästa helg drar Bundesliga igång igen, men det blir knappast några vanliga fotbollsmatcher.
Inför omstarten kommer stenhårda krav som kan innebära att ett lag förlorar – oavsett hur det går i matchen.

Omstarten kommer att inledas med ett klassiskt Ruhr-derby mellan Schalke 04 och Borussia Dortmund. Något som i vanliga fall skulle innebära över 80 000 på Signal Iduna Park – men som vi alla vet är inte allt som vanligt.

På grund av coronakrisen kommer omstarten med några, minst sagt hårda krav. Till att börja med kommer matcherna spelas inför tomma läktare. Men skulle det vara så hemmalagets supportrar skulle samlas utanför arenan, ja då kan gästerna tilldelas segern i efterhand.

Oavsett hur det går i matchen.

– Det är orimligt att komma till arenan. Vi har pratat med våra supportrar och bett dem att inte komma till stadion, för det är strikta regler. Men våra supportrar är smarta och har följt rekommendationerna de senaste veckorna. Vi är övertygade om att det inte blir några folksamlingar vid arenan, säger Eintracht Frankfurts klubbdirektör Fredi Bobic till ESPN.

Utöver de tomma läktarna är det flera saker som kommer få matcherna att sticka ut.

Flera strikta riktlinjer

Den tyska tidningen Bild har tagit del av riktlinjerna som gäller.

Spelarna på avbytarbänken måste ha ansiktsmask och får inte sitta precis bredvid varandra, minst en stol måste vara emellan. Även huvudtränaren måste bära mask, bortsett från när han ska ropa ut instruktioner och inte står närmare än en och en halv meter från någon annan.

När det blir mål, ja då är det ett snabbt firande som gäller. Ska man fira tillsammans är det med armbågar eller fötter som gäller. Dessutom får man inte dela ut high fives, klämma på varandra eller spotta ute på planen.

Det blir heller inget slappande i omklädningsrummet, varje spelare får max vara där i 30-40 minuter på matchdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.