Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Styrsö BK:s lag från 2014. Jimmy Swanström syns i mitten med kaptensbindeln. Bild: Styrsö BK.

Stekhet öderby på Styrsö: "Vinst, annars vågar man inte åka över broa"

För första gången på över 15 år möts Styrsö och Donsö i seriesammanhang. Vilken ö är egentligen bäst på fotboll? Allt avgörs på Kristi himmelfärds eftermiddag. – Det är bara vinst som gäller, det finns inget annat. Annars vågar man inte åka över broa, säger Styrsös veteran Jimmy Swanström.

Lokalfotbollens hittills hetaste match går av stapeln i eftermiddag. Efter att inte ha spelat i samma serie på över femton år höjdes det på många ögonbryn när det stod klart att Styrsö och Donsö möts i divison 5B 2017. I dag spelar lagen på Styrsös Amneviksvallen inför en förväntad storpublik på uppåt 500 personer.

Slaget om bron är årets överlägset viktigaste match, det understryker Jimmy Swanström, med över 15 år i Styrsö BK bakom sig. 

– Det är stor prestige. Det var många år sedan sist. Vi har förlorat alla matcher utom en som jag har spelat. Då avgjorde jag, säger han. 

Skar sig i tummen

Men det får han inte göra den här gången. Ett altanbygge gick snett och han skar sig i tummen med en kniv. Dagen innan match opererades fingret. Det blir inget öderby den för Jimmy Swanström. Det är nog Donsöspelarna glada över. Med över 50 gula och 18 röda kort under sin karriär balanserar han på lagens gräns.

– Det känns för jäkligt att missa matchen. Jag hade kört över varenda donsöare, så de har tur. Jag har alltid varit en ful spelare och man har varit lite av en profil på Styrsö både på och utanför planen, säger han. 

Hånande målgest

Donsö har fördel enligt statistiken. Sajten skärgårdsfotboll har sammanställt lagens möten med varandra och slår fast att Donsö vunnit åtta av elva matcher med 25–16 i målskillnad.

– De har så länge jag har varit aktiv haft duktiga fotbollspelare. Första gången jag vann över dem var för två år sedan. Vi vann med 2–1 och jag avgjorde. Jag hånade dem med en tröja som det stod "Donsö=Knutby" på, säger Jimmy Swanström, vars skämt syftade på Donsö som starkt kyrkligt fäste. Han fortsätter:

– Jag tror att det går bra för oss. Jag tror på vinst. Men Donsö har fina unga spelare.

Hur firar du en seger?

– Det blir garanterat en öl i omklädningsrum. 

Trots de tydliga Styrsö-kopplingarna – pappan och sex farbröder har spelat i laget och hans bröder var lagkamrater tidigare – finns det en stark förankring på andra sidan bron hos Swanström.

– Jag är faktiskt halv Styrsö och halv Donsö. Morfar har varit ordförande i Donsö. Men det är inget jag talar högt om.

GP är på plats och rapporterar från derbyt på Styrsö under torsdagen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.