Stefan Pettersson: "Ajax kan ställa till det för United"

Stefan Pettersson tillbringade sex framgångsrika år i den nederländska storklubben Ajax. Han hoppas förstås att klubben vinner kvällens Europa League-final mot Manchester United.

ANNONS
|

– Det är otroligt ovisst. United har inte rosat marknaden på sistone, men samtidigt vet man att det är ett väldigt bra lag, som har spelare som kan avgöra och kanske fler spelare som varit i den här situationen tidigare, säger Pettersson och fortsätter:

– Men ett ungt, optimistiskt, positivt Ajax kan ställa till det för United. De är inte rädda för det och jag hoppas att de vinner.

Manchester United har fått mycket medial uppmärksamhet under säsongen.Zlatan Ibrahimović har i stort sett inte kunnat slå en passning på träning utan att det har blivit en rubrik i svenska tidningar. Men Ajax har den lagom passioneradefotbollsälskaren inte lika bra koll på.

ANNONS

– I grunden försöker man hålla i det man är bra på och kända för, den filosofi som gällt länge, att bygga ungdomar, få dem att blomma upp och ge dem chansen. Det är en stark kultur, det är Johan Cruyffs anda som vilar över klubben och den har levt i alla år, säger Stefan Pettersson, som spelade i klubben 1988-1994.

TT: Hur skulle du beskriva laget?

– Om man tänker sig att Ajax spelar bra fotboll med individuella prestationer, så är det ett sånt lag i sina bästa stunder. De spelar med övertygelse. "Amsterdams bluff" är ett uttryck, ett självförtroende med utsträckt bröst, som att man leder med ett mål innan man går ut på planen.

TT: Amsterdams bluff?

– Ja, man kan översätta det direkt till svenska. Man har som lag, som grupp, en sån utstrålning och karisma att motståndaren backar lite. Så har det varit tidigare, men inte på senare år. Nu känns det som den tron är tillbaka. Stämmer det, kommer Ajax att göra det svårt för United.

I bildspelet högst upp i artikeln listar Stefan Pettersson Ajax största talanger.

Fakta: Stefan Pettersson

Född: 22 mars 1964 i Västerås.

Position som spelare: Anfallare.

Klubbar: IFK Västerås (1980–1981), IFK Norrköping (1982–1984), IFK Göteborg (1984–1988), Ajax (1988–1994), IFK Göteborg (1994–1998).

Landskamper/mål: 31/4.

Ligamatcher/mål för Ajax: 151/77.

Främsta meriter: Fem SM-guld med IFK Göteborg, Uefacupvinnare 1987 och 1992, nederländsk mästare 1990 och 1994, nederländsk cupvinnare 1993.

Gör i dag: Rådgivare i spelarbranschen.

Aktuell: Sitter på Friends Arena på onsdag och hoppas att Ajax vinner Europa League.

ANNONS