Som lagkapten hälsar Stefan Lindqvist på Paolo Maldini i en match i Champions League i oktober 1996.
Som lagkapten hälsar Stefan Lindqvist på Paolo Maldini i en match i Champions League i oktober 1996. Bild: DENNY CALVO

Stefan Lindqvist hyllas med förmatch inför Blåvitts möte med Sundsvall

Inför lördagens allsvenska match mellan IFK Göteborg och Gif Sundsvall är den före detta fotbollsspelaren Stefan Lindqvist, och sjukdomen ALS i fokus. Detta genom en förmatch mellan legendarer från Blåvitt och Halmstads BK.
– Det är viktigt att uppmärksamma sånt här och bidra till att hjälpa forskningen, säger den forne lagkamraten Magnus Erlingmark.

ANNONS
|

På lördag tar IFK Göteborg emot Gif Sundsvall i lagets första hemmamatch sedan uppehållet. Matchen kommer få en speciell inramning. Stefan Lindqvist, som en gång var en av de främsta mittfältarna i Allsvenskan, diagnostiserades med den dödliga neurologiska sjukdomen ALS år 2012.

Inför matchen kommer en förmatch spelas för att hylla honom och uppmärksamma sjukdomen. Det kommer även samlas in pengar till forskningen.

– Jag vet ju att ALS är en hemsk sjukdom och det är viktigt att uppmärksamma sånt här och bidra, säger den före detta lagkamraten Magnus Erlingmark, som kommer spela på lördag.

Förmatchen kommer stå mellan legendarer från Blåvitt och Halmstads BK, två av de klubbar Stefan Lindqvist var som bäst i under sin karriär. Stefan Lindqvist gjorde 349 matcher och 38 mål för IFK Göteborg under storhetstiden mellan 1991-1996. Han blev en stor favorit bland supportrarna och "Linkan" var bland annat lagkapten när Blåvitt besegrade den italienska storklubben Milan med 2–1 på Ullevi i oktober 1996.

ANNONS

– Jag minns honom främst som en teknisk och lojal spelare som man alltid kunde räkna med, säger Magnus Erlingmark.

Flera legendarer med

I samband med matchen kommer även en insamling att göras kring en nystartad fond av Ulrika Lindqvist och IFK Legends där pengarna går till forskning om ALS. Insamlingen görs i samarbete med Hjärnfonden. I nuläget finns det inget botemedel mot sjukdomen.

Förutom Erlingmark kommer spelare som Thomas Ravelli, Stefan Rehn och Johnny Ekström finnas med hos de blåvita, och Halmstad kommer coachas av förbundskapten Janne Andersson.

– Det ska bli roligt att spela och framförallt kul att få träffa Stefan igen. Vi har inte så jättemycket kontakt längre och det var längesedan vi sågs, säger Magnus Erlingmark.

Vad är ALS?

ALS, amyotrofisk lateral skleros, är namnet för en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Detta leder till muskelförtvining och förlamning.

Varje år insjuknar cirka 220 personer i Sverige i ALS. De flesta är mellan 50 och 70 år.

Källa: Hjärnfonden

ANNONS