Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SIMON HASTEGÅRD
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Statyn av Fischer vandaliserad: "Fruktansvärt tråkigt"

Fyra svenska landslagsspelare blev avbildade som statyer inför VM. Nu har statyn av Nilla Fischer, som stått i Linköping, blivit sönderslagen.
– Fruktansvärt tråkigt, säger Fischers nära vän och lagkamrat Caroline Seger.
"Respektlöst" och "oacceptabelt" kommenterar Fischer själv på Instagram.

I samband med landslagslägret i Båstad presenterades den historiska nyheten att fyra av Sveriges landslagsstjärnor blivit avbildade i form av statyer.

Något en svensk landslagsspelare på damsidan aldrig tidigare varit med om.

Initiativet som var ett jämställdhetsprojekt med namnet ”Football ForevHer” hade framtagits av Svenska fotbollförbundet och landslagets sponsorer.

Hedvig Lindahl, Caroline Seger, Nilla Fischer och Kosovare Asllani fick alla äran att bli avbildade och deras statyer har ställts ut runt om i landet.

LÄS MER: Förbundskaptenen vet vad han vill se mot Thailand: "Måste bli bättre"

Men nu kommer tråkiga nyheter.

Nilla Fischers staty, som placerades i Linköping där mittbacken numera tillbringar sin klubbfotbollsvardag, har blivit vandaliserad.

"Visar att initiativet var rätt"

På presskonferensen inför Sveriges match mot Thailand gav Caroline Seger, lagkapten för landslaget och nära vän till Fischer, sin syn på tilltaget.

– Fruktansvärt tråkigt. Det visar mycket på att initiativet var helt rätt och en fråga som blir en viktigare. Det finns behov att lyfta jämställdhet, säger Caroline Seger och fortsätter:

LÄS MER: Det är bara korkat, Fifa

– Men jag vill gärna inte kommentera det. Jag vill inte ge den eller dessa personer som har gjort det här något utrymme att synas överhuvudtaget. De får uppmärksamhet nu och jag vill tvärtom. Men naturligtvis är det otroligt tråkigt.

Statyn som stod vid ån Stångån i den östgötska staden blev sönderslagen under lördagsnatten och resterna av den hade kastats ner i ån.

LÄS MER: Flera spelare dissade arenabesöket: "Titta på en byggnad? Nej"

Svenska Fotbollförbundets kommunikationschef Andreas Jansson säger till Sportbladet att händelsen har polisanmälts. Och landslagets presschef, Fredrik Madestam, berättar för samma tidning att Nilla Fischer har blivit informerad om vad som inträffat.

– Hon har fått informationen, men i övrigt känns det bäst att Nilla vid tillfälle efter match får prata själv om det, säger han.

Under lördagseftermiddagen kommenterade Fischer själv händelsen via sociala medier:

"Att en symbol vandaliseras på en offentlig plats i Sverige är oacceptabelt. Att det dessutom är en avbild av mig som kvinnlig fotbollsspelare under pågående fotbolls-VM är respektlöst", skriver hon på Instagram.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.