Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det blev två säsonger i IFK Göteborg för Carl Starfelt som nu är såld till Rubin Kazan.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
Det blev två säsonger i IFK Göteborg för Carl Starfelt som nu är såld till Rubin Kazan. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Starfelt lämnar – Blåvitt kan ha slagit transferrekord

Carl Starfelt, 24, är klar för ryska Rubin Kazan.
Övergången väntas ge IFK Göteborg 13 miljoner kronor – vilket kan innebära att 2019 redan är klubbens bästa försäljningsår någonsin.
Nu är frågan: Kommer en del av pengarna läggas på att förstärka truppen?
– Vi tänker – väldigt mycket, säger sportchef Kennet Andersson.

Rykten har konkretiserats. Parter har enats.

Under torsdagsmorgonen meddelade IFK Göteborg att en överenskommelse är nådd med ryska Rubin Kazan gällande Carl Starfelt.

En läkarundersökning är det enda som återstår innan allt är klappat och klart.

Starfelt har skrivit på ett fyraårskontrakt med den ryska klubben. Övergångssumman landar, enligt Expressen, på 13 miljoner kronor, inklusive bonusar.

– Det är lätt att, som gammal spelare, känna: "Fan, han är bra. Blir det jobbigt nu? Vad händer nu?". Det blir dessutom en spelare mindre i truppen. Man kan se det så. Men när man tar på sig Blåvitt-kepsen och tänker lite längre så vet vi ju att det här är rätt och bra för Blåvitt. Det är det jag får tänka, säger sportchef Kennet Andersson.

När blev det konkret med Rubin Kazan?

– Det är lite svårt att säga hur ryssarna har tänkt. Vi har varit hyfsat tydliga med var vi vill hamna någonstans. Sedan vet vi inte hur hett det har varit därifrån förrän nu när de har gett besked. Och det har varit de senaste dagarna.

Har det funnits andra intresserade klubbar?

– Det har framförallt varit Rubin Kazan. Sedan är det ingen ide att prata om rykten och sådär.

"Det har jag faktiskt inte tänkt på"

Carl Starfelt kom till IFK Göteborg från Brommapojkarna inför fjolårssäsongen. Efter ett tungt 2018 växte mittbacken ut till en bärande nyckelspelare under inledningen av 2019. Han startade 14 av 14 matcher innan övergången till Rubin Kazan gick i lås.

Mittbackens flytt är IFK Göteborgs andra stora försäljning den här sommaren. I slutet av juni såldes ju som bekant 17-årige Benjamin Nygren till belgiska Genk. Den affären beräknas i ett första skede inbringa omkring 40 miljoner till klubben. Tidigare i år har även Vajebah Sakor sålts till grekiska OFI Kreta för en ännu okänd summa.

De tre affärerna tillsammans kan innebära ett nytt årligt rekord för IFK Göteborg vad gäller "vinst vid spelarförsäljningar" – i alla fall under 2000-talet. Allt beroende på vad den exakta nettosumman skrivs till.

IFK Göteborgs nuvarande rekord är från 2007, året då bland annat Marcus Berg såldes till holländska Groningen. Vinsten vid spelarförsäljningar skrevs till 46,1 miljoner då. Inräknat där finns dock de tolv miljoner som ett 30-tal privatpersoner, företagare och företag gick in med i nystartade riskkapitalbolaget IFK Göteborg Fotboll AB, vilket tar ner den faktiska summan från spelarövergångar.

Detsamma gäller siffran från i fjol, 38,8 miljoner. IFK Göteborg drog igång en ny form av riskkapitalbolag då vilket inbringade omkring tio miljoner.

2019 kan IFK Göteborg alltså ha sålt spelare för mer pengar än någonsin – trots att vi bara är inne i juli månad.

– Nygren (Benjamin) var rekord och Starfelt (Carl) kanske är rekord för försvarare. Men sedan sammanlagt ... det har jag faktiskt inte tänkt på, säger Kennet Andersson.

Men det känns som att ni i alla fall är uppe och nosar på siffrorna från 2007 och 2018?

– Vem vet, vem vet ...

"Det är en värderingsfråga hela tiden"

Klart är dock att försäljningarna är viktiga och nödvändiga för IFK Göteborg. 2018 redovisade de ett driftunderskott på 33,5 miljoner. Det har varit knapert med pengar på banken.

– Ekonomiskt betyder försäljningarna jättemycket för oss. Fotbollsmässigt har vi tappat två förbannat bra fotbollsspelare. Men det betyder också att de som springer här ute fattar att de verkligen gör saker bra. Det är jätteviktigt också, säger Kennet Andersson.

Hur tänker ni kring att eventuellt förstärka truppen nu?

– Vi tänker hela tiden, så kan man säga. Men jag kan inte lämna någon strategi eller några drag kring vad vi kommer göra. Men vi tänker – väldigt mycket! Vi vill chansa så lite som möjligt i det här läget och verkligen se vad vill ha och ta oss den tiden. Samtidigt har den här truppen haft en enorm utveckling. Så det känns inte extremt akut oroväckande. Det är ett bra gäng spelare där de som är ute bara kan gå rätt in och prestera.

Men det finns lite pengar att röra sig med nu?

– Det är en värderingsfråga hela tiden och det kommer inte bara att hafsas bort. Det som känns skönt är att vi är många om det här. Vi diskuterar och går igenom det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.