Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Starfelt borta – då öppnas en lucka i Blåvitts backlinje

I och med Carl Starfelts flytt till Rubin Kazan har en plats i Blåvitts backlinje blivit ledig. Två av dem som främst konkurrerar om positionen är Kristopher Da Graca och Rasmus Wikström.
– Det är både positivt och negativt. Vi förlorar en bra spelare men jag kommer få chansen, säger Kristopher Da Graca.

När IFK Göteborg på fredagen genomförde den sista träningen inför bortamatchen mot Falkenberg gjorde man det för första gången utan en av allsvenskans bästa försvarare.

Carl Starfelt blev tidigare under dagen officiellt klar för en försäljning till ryska Rubin Kazan för omkring 13 miljoner kronor.

– Det blir svårt att fylla luckan efter "Stare" (Carl Starfelt) men jag kommer visa vad jag går för, säger mittbacken Kristopher Da Graca.

Troligt förstaval

Med sex inhopp och en start pratas det om Da Graca som ett förstaval att gå in som ersättare för Starfelt. Han resonerar själv kring olika aspekter på att mittbacksstjärnan lämnar klubben.

– Det är både positivt och negativt. Positivt för mig för jag kommer få fler chanser att spela. Men vi förlorar en väldigt bra spelare, säger han.

För bara ett par veckor sedan förlängde Kristopher Da Graca sitt kontrakt med Blåvitt till 2021. Att en lucka skulle öppna sig för mer spel var dock inget som spelade in när han skrev på.

– Nej jag visste ingenting om att han skulle lämna, säger han.

Utmanaren: Wikström

Vid sidan av Kristopher Da Graca finns det ännu yngre förmågor som flyttades upp från akademin inför säsongen. Rasmus Wikström är bara 18 år och väntar fortfarande på sin första chans i allsvenskan. Han känner sig redo.

– För mig är det bara att visa framfötterna och vara beredd när chansen kommer. Precis som jag varit under hela året, säger Rasmus Wikström.

– Om jag fortsätter spela riktigt bra kommer jag få möjligheter.

Även Rasmus Wikström framhåller Carl Starfelts roll i laget och beskriver honom bland annat som en jätte.

– Det är otroligt välförtjänt att han får den här chansen i Ryssland med tanke på vad han presterat i allsvenskan under våren. Jag är glad för hans skull, säger han.

"Kan bli några nyförvärv"

Med försäljningar av Benjamin Nygren och Carl Starfelt, samt långtidsskada på Patrik Karlsson Lagemyr har truppen tunnats ut med flera tunga spelartapp på kort tid.

Poya Asbaghi ser dock det positiva i situationen.

– Vi visar återigen att vi kan utveckla spelare och sälja dem vidare till toppklubbar i Europa och det ser jag som en stor styrka i klubben, säger han.

– Vi har flera bra mittbackar och även centrala mittfältare som kan ersätta Starfelt. Vi får se vem det blir imorgon.

Han medger dock att det finns en del långsiktiga bekymmer och talar, precis som efter matchen mot Sundsvall, om att det kan bli aktuellt med förstärkningar.

– Jag tror inte vi kommer ersätta spelare för spelare men däremot stänger vi inte dörren för att det kan bli några nyförvärv, säger han.

Poya Asbaghi pekar på att det många spelare i laget är flexibla och kan anpassa sig till nya situationer. Nzuzi Toko och August Erilingmark är två exempel på spelare som kan spela på olika ställen på planen.

– Mot Gif Sundsvall hade vi en helt ny högersida som gjorde det väldigt bra och den prestationen är det viktigt att vi tar vara på, säger han.

– Om vi går in mot Falkenberg med inställningen att vi kan göra det lika bra eller till och med bättre än förra helgen så kommer vi göra en bra match.

IFK Göteborgs skadeläge:

Sebastian Ohlsson är fortfarande skadad och har inte tränat alls under veckan. Sedan tidigare är Patrik Karlsson Lagemyr långtidsskadad. Däremot får Blåvitt tillbaka Lasse Vibe från avstängningen senast.

Trolig startelva (4-3-3):

Anestis – Toko, Da Graca, Calisir, Wernersson – Erlingmark, Yusuf, Eriksson – Abraham, Söder, Kharaishvili

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.