Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Stahre senast under matchen i allsvenskan mellan Varberg och IFK Göteborg den 26 juli 2021 i Varberg.  Bild: KRISTER ANDERSSON
Mikael Stahre senast under matchen i allsvenskan mellan Varberg och IFK Göteborg den 26 juli 2021 i Varberg. Bild: KRISTER ANDERSSON

Stahre vill att Blåvitt studsar tillbaka i Kamratmötet

Efter förlusten mot Varberg väntar nu IFK Norrköping för Blåvitt under måndagen.
Då hoppas Mikael Stahre att laget presterar på ett helt annat sätt efter den svaga insatsen nere på Påskbergsvallen.
– Vi ska kunna hantera det på ett mycket bättre sätt än vad vi gjorde, säger Blåvitts tränare.

Efter att ha fått lite perspektiv på debaclet mot Varbergs BoIS är Mikael Stahres analys av insatsen senast klar.

– Varje match lever sitt unika liv. Men det är klart att vi fick en väldigt dålig start och hamnade helt enkelt fel och lyckades inte komma ur det. Det präglade matchen alldeles för mycket.

Att IFK Göteborg inte lyckades repa sig efter den svaga starten är något Mikael Stahre anser att man borde löst bättre.

– Vi blev osynkade med bollen, vi blev osynkade i vårt försvarsspel. Jag tror att resultatet alltid påverkar en själv, men däremot tror jag det påverkade oss för mycket. De fick ju självklart matchen precis dit de ville, men vi ska kunna hantera det på ett mycket bättre sätt än vad vi gjorde.

Och Blåvitts tränare hoppas, och tror, att laget studsar tillbaka i mötet med IFK Norrköping under måndagen.

– Nu är det som det är, nu är den matchen borta, ny match och nya förutsättningar.

”Vi behöver skapa relationer”

På Mikael Stahres fyra första matcher som nygammal tränare för IFK Göteborg har det blivit två förluster och två vinster.

Tillställningarna har ofta varit svängande med både toppar och dalar i prestation och Stahre anser att laget behöver bli mer samspelt.

– Vi har jobbat en hel del med vårat grundspel. Vi har trots allt en hel del med nya konstellationer, vi har nya spelare och delvis en ny formation. Så det är klart, vi är någonstans i en sådan fas där vi behöver skapa relationer och synk liksom.

I den senaste matchen mot Varbergs BoIS var IFK Göteborgs snittålder på startelvan 30,6 år, och innehöll hemvändarna Gustav Svensson, 34, Marcus Berg, 34, och Oscar Wendt, 35.

När Mikael Stahre tog över IFK Göteborg 2012 var det också med flera äldre etablerade nyförvärv i truppen – och han har i tidigare intervjuer med GP berättat om hur den säsongen var en lärorik upplevelse.

Ser du några likheter i din situation 2012 och årets Blåvitt, nu med alla hemvändare?

– För mig är det normala företeelser. Den stora skillnaden som var där och då, det var ju att det blev lite större på något sätt. Dels var truppen lite större, och dels hade vi flera seniorspelare på varje position. Det har vi inte på samma sätt idag. Vi har äldre spelare men också många yngre spelare, så det blir en större naturlighet i det.

Stahre utvecklar:

– Sen var det också så att de spelarna vi tog in där och då var också av en ganska tydlig offensiv karaktär. Spelartyper som man inte hade haft i Blåvitt. Så det blev lite för obalanserat. Nu ser jag det inte alls på samma sätt. Det är klart att det finns vissa likheter, som det finns i allting. Men de här spelarna har också någon form av identitet som kan kopplas ihop med IFK Göteborg. Det har också varit här på Kamratgården, både som spelare och gästspelare när de varit borta. De är en del av det blåvita. Det är inte bara att de kliver in och är nya spelare här utan de har ju också någonstans en förankring.

Mikael Stahre avslutar med att han också anser att det är annorlunda situation avseende om man plockar in äldre spelare utifrån eller om det rör sig om hemvändare.

– Det är inte som att man bara tar in nya spelare som man gjorde 2012, då kom de också från andra klubbar i Sverige, mindre klubbar, och till storklubben IFK Göteborg. De här kommer ju hem. Det är en stor skillnad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.