Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stahre ska ta revansch – på sig själv: "Kommer ställa höga krav"

Senast AIK vann Svenska cupen var Mikael Stahre tränare för laget. Nyckelmatch då: Vändningen mot BK Häcken i semifinalen. Nu hoppas Stahre på omvänt resultat.

Kvar från det Häckenlaget är Paulinho, Christoffer Källqvist och återvändaren Erik Friberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– En tung förlust. Jag minns att Vinicius kvitterade för oss i slutet, men AIK vände och vann i förlängningen, säger mittfältaren, som numer spelar i nummer 8, samma tröjnummer som pappa Peter hade i Häcken en gång i tiden.

– Jag försöker alltid få nummer 8. När jag spelade i USA såg han alla mina matcher och satt uppe till klockan tre på nätterna. Han tycker att det är kul att följa mig!

Söndagens cupmatch blir en nöt att knäcka för hemmalaget.

– Vi har väl inte gjort de bästa resultaten mot AIK genom åren, säger Erik Friberg, som de senaste matcherna bildat central mittfältsdiamant ihop med Alexander Faltsetas och Mohammed Abubakari.

Statistiken ger honom rätt. På de 17 senaste matcherna från säsongen 2009, då den nämnda cupsemifinalen spelades, har Häcken vunnit en, kryssat i fyra och förlorat resten (12).

– Jag hoppas att vi skall göra mål. Det kommer att bli tufft. Jag tror på seger, säger Erik Friberg.

Mikael Stahre försöker se nyktert på utmaningen.

– En svår hemmamatch för oss, en svår bortamatch för dem. En match som kommer ställa höga krav på oss att vara bra åt både håll för att vinna.

Vilka är favoriter?

– Jag vet inte. Vi har en god chans att vinna. Samtidigt är det så att vinsterna mot AIK inte är så våldsamt många. Det är historik, tradition och statistik. Det är en svår match att möta en av huvudkonkurrenterna till guldet. Det är väl Malmö och AIK som är huvudkandidater till guldet. Nu möter vi dem i en kvartsfinal, det är klart att det är en tuff match.

Vad minns du från klubbarnas senaste cupmöte?

– AIK ledde 1-0 till 88:e. Då kvitterade Vinicius, sedan gjorde han 2-1 i början på förlängningen, sedan gjorde AIK mål på en hörna med två minuter kvar av förlängningen genom Nils-Eric Johansson. Och så blev det straffspark på övertid av förlängningen! Mattias Östberg tog med handen och Markus Jonsson gjorde mål på straff.

AIK och Häcken möts även i den allsvenska premiären 2 april.

– På så sätt har vi hyfsat bra koll på dem och de säkert bra koll på oss.

Vad tänker du kring AIK:s sätta att spela just nu?

– En väldigt solid defensiv. Släpper till väldigt lite målchanser. Ett stabilt lag, väldigt många fysiska spelare, tunga att möta. Det är en nöt att knäcka.