Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Stahre inför derbyt: "Blir en speciell match"

För Mikael Stahre blir derbyt på tisdag det första mot IFK Göteborg, som han tränade i tre säsonger. – Jag känner inte till Blåvitt bättre än Örebro, säger Häckentränaren.

Stahre, vars Häcken har inlett säsongen med tre 0-0-matcher och bara en seger, har knappt hämtat andan efter den mållösa historien på Berhn arena på onsdagskvällen.

– I min värld, där vi spelat fem matcher i cupen och fem i allsvenskan, var det här den bästa insatsen. Det var nog länge sedan jag var så positiv trots att vi bara fick en poäng. Hade vi vunnit med 2-0 hade det varit den optimala Häckeninsatsen, säger Mikael Stahre.

Efter matcher mot storklubbar som AIK och Djurgården väntar ytterligare en på tisdag, derby mot IFK Göteborg på Bravida arena. Mikael Stahre laddar och förbereder sig och sitt lag som vanligt.

– Jag har alltid haft mantrat att alla matcher har sin unika svårighet. Örebro borta har sin svårighet. AIK en annan.

Känslan inför matchen mot IFK, som du har tränat tidigare?

– Det är alltid speciellt att möta ett lag man har varit i förut. Samtidigt är man i så många sammanhang där man stöter på spelare och ledare att det där trubbas av. Man ser bara sitt lag, sina spelare och deras initialer på tavlan. Det är det man lever med.

– Förutom ett inledande år, som säkert var stärkande i efterhand, hade jag en bra tid där Jag lärde mig mycket, jag är en bättre tränare i dag än jag var då, jag har fått vara utomlands någon säsong och har ett bra jobb här.

Hur sammanfattar du dina tre år i IFK och vad gav de dig?

– Ledarskapet prövas i spetsiga situationer. Så mycket spetsigare än det var där och då blir det inte i Sverige, kopplat till var jag kom ifrån (AIK), att det var gaska tätt inpå och till den start vi fick.

Efter fem omgångar hade IFK Göteborg 2012 bara tagit sex poäng, en mindre än nu. Till slut blev Blåvitt sjua.

– Vi hanterade läget med spelare och ledare och fick en bra riktning på det. Från att Blåvitt var sjua tre år i rad har ju klubben efter det etablerat sig till att vara i övre skiktet igen, där en klubb av den digniteten skall vara, säger Mikael Stahre och rabblar upp resultaten.  

– En tredjeplats, vi var med i guldstriden andra året, vi vann cupen och blev tvåa 2014. Jag kan inte säga att jag skäms över resultaten.

– Dessutom fick vi en väldigt positiv utveckling på många spelare under den här perioden. Vi hade Ludwig Augustinsson, Sam Larsson och Jakob Johansson som ju är med i blågult nu. Det är kul. Där gjorde Håkan Mild ett bra jobb också. Det skall inte glömmas.

IFK har fyra oavgjorda, Häcken tre i den allsvenska inledningen. Frågan är vad det blir för typ av match på tisdag.

– Det blir säkert en tempofylld historia. Vi har lite olika profil på lagen, med bra spelare i båda lagen. Blåvitt har olika hot. De har den direkta djupledsbollen, de har kombinationsspelet, det har inläggen och inbrytningsspelarna.

– Man känner inte till Blåvitt mer än man känner till Örebro. Man känner till Örebro jättebra, Göteborg jättebra. Någonstans lever man i det här hela tiden, där är det inga jätteöverraskningar. Vi går in i en positiv känsla med det här.