Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: DANIEL STILLER

Sportchefen: "Vi vill ju bli Malmö"

Häcken är på jakt efter tredjeplatsen som innebär kval till Europa League. I vägen står bland andra söndagens motståndare – och förebild.
– Vi vill ju bli Malmö, säger sportchef Sonny Karlsson.

Det börjar bli jämnt bakom AIK i tabelltoppen. Fem lag inom sju poäng gör upp om de två kvarvarande Europaplatserna, och Häcken ligger sist av dem – eller om man så vill: I slagläge.

Men hur viktig är egentligen den där kvalplatsen till Europa League?

– Vi skulle himla gärna vilja gå vidare någon gång när vi väl är där. Det är nästan viktigare, höll jag på att säga. Vi har varit där några gånger men inte mäktat med det.

Men man måste ta sig först ta sig till kvalet för att kunna lyckas där?

– Ja. Och det är klart att det är ett mål för oss. Men vi pratar inte så mycket om Europa nu, utan mer om att ta så många placeringar vi kan, säger Sonny Karlsson.

"Det tror jag skulle väcka göteborgarna"

På söndagen tar formstarka Häcken emot Malmö FF. Sveriges rikaste klubb ligger ”bara” femma i tabellen, trots att man har överlägset bäst möjligheter att värva spelare. Det har bland annat Häcken fått känna på genom åren då spelare som Mathias Ranégie, Oscar Lewicki, Alexander Jeremejeff (nu tillbaka i Häcken) och Egzon Binaku bytt Hisingen mot Skåne.

– Det är nog ett tecken på vilka som har mest muskler i allsvenskan. När vi har fått fram något som är riktigt bra så är Malmö intresserat av den spelaren. Ibland har vi ju hamnat i brygga när spelare inte velat förlänga, som Lewicki och Jeremejeff, men ibland har vi valt att sälja för att det är därifrån vi har fått bäst bud. Bättre än från utlandet.

Svider det ändå att sälja till en konkurrent?

– Lite. Vi vill ju bli Malmö. Men vi förstår svårigheten att bli det.

Vilket för oss tillbaka till Europaspelet. Det var tack vara sina dubbla avancemang till Champions League som MFF byggde upp sin överlägsna ekonomi. Sonny Karlsson tror även att ett lyckat Europa-kval kan bredda publiken på Bravida arena.

– Ja. Det är det ju. Det tror jag skulle väcka göteborgarna, och inte bara klubbfanatikerna att gå och titta.

Syftar du på Europa League eller Champions league då?

– Jag tror inte det spelar någon roll egentligen. Jag tror det skulle vara intressant för folk, för det var ju längesedan något Göteborgslag var i Europa. Men vi har en bit dit.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.