Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spelsugen måldrottning

Bänkad och mållös i amerikanska ligan – men i VM-kvalet har Jessica Landström gjort mål i varje match.

– Jag är väldigt spelsugen och hoppas på mycket speltid, säger hon inför lördagens kvalmatch mot Tjeckien på Gamla Ullevi, säger Jessica Landström.

Jessica Landström, 25, var Linköpings största målskytt i fjol. Hon gjorde tolv mål på vägen mot SM-guldet.

I landslaget är hon den pålitligaste målgöraren. I de fyra VM-kvalmatcher som spelats hittills har Landström fått in en boll i varje.

I sin nya klubb Sky Blue (New Jersey) har Jessica Landström inte gjort ett mål. På nio ligaomgångar har hon bara spelat från start tre gånger.

– Det har varit en stor omställning och mycket nytt. Jag tycker att jag har tacklat det bra. Vi har enorm konkurrens i laget, men jag är professionell och gör mitt bästa på varje träning, säger hon.

Hon har fått stå tillbaka för några amerikanska landslagsspelare och finländskan Laura Kalmari som är Sky Blues skyttedrottning.

– När jag pratar med Landis berättar jag inte för henne att hon inte har gjort något mål borta i USA, säger förbundskaptenen Thomas Dennerby. Jag trycker på att hon är vår ”top scorer”.

Men frågan är om Jessica Landström kan vara lika vass i landslaget efter en vårsäsong med mycket bänktid.

– Jag har bra stöttning från landslagets fyspersonal, så jag vet exakt vad jag ska göra om jag inte får speltid i klubblaget. Rent fysiskt är jag i form och känner mig pigg. Det är väl bara tajmningen som jag måste få träna in. Men det har funkat bra på träningen här. Löpningarna sitter och jag gör mycket mål.

I skadade Lotta Schelins frånvaro har Dennerby två samspelta anfallspar att välja mellan. Det ena alternativet är Göteborgsduon Linnea Liljegärd och Sara Lindén.

– Allsvenskans bästa anfallspar. De gör varandra bra och har lärt sig att se på kroppsspråket precis vad den andre ska göra, säger förbundskaptenen.

Mer sannolikt är att han väljer Jessica Landström och Kosovare Asllani. De har startat tillsammans i en VM-kvalmatch och känner varandra väl sedan tiden i Linköping. Asllani har visserligen bara gjort ett mål för Chicago i ligan men fått mycket beröm.

– Kosse är en fantastisk spelare. Det har gått bra för henne i USA. Hon är inne i ett stim, säger Jessica Landström.

Lördagens match mot Tjeckien blir den 23:e kvalmatchen till ett stort mästerskap sedan Thomas Dennerby tog över landslaget. Han började med en oavgjord och har sedan dess 21 raka vinster.

– Jag ser redan rubrikerna. ”När kommer den första förlusten?”, säger han och skrattar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.