Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Spelrådgivaren på plats som supporter: "Oerhörd prestige"

Till vardags representerar Carl Fhager svenska landslagsmän i internationella storklubbar. På Kristi himmelfärdsdag följde han derbyt som supporter till sitt Donsö. – Det är oerhörd prestige, säger han.

Han spelade själv i Donsö under en period och har även suttit med i styrelsen. I dag är juristen och spelarrådgivaren Carl Fhager aktiv som tränare för ett flicklag och följer gärna föreningens bravader i lokalfotbollen. 

I solskenet denna eftermiddag, omringad av grönvita Styrsö-tröjor, förklarade han styrkeförhållandet mellan öarna som skiljs åt med ett smalt sund. 

– Donsö har på något sätt alltid varit lite mer företagsamt, haft lite mer föreningsliv och lite bättre stränder. Det har fött något slags lillebrorskomplex hos Styrsöborna. Jag tror det är så man ser på det här evenemanget i dag. Det är lillebror mot storebror, säger han. 

Ny satsning från Donsö

Under fjolåret var det dock Styrsö som låg högst i fotbollshierarkin, då de ersatte Donsö som södra skärgårdens representant i division 4. I år är lagen tillbaka i samma tabell.

– De stack upp, absolut. Så blir det ofta på den här nivån. Man hittar en generation eller får ett nyförvärv. Donsö har valt en lite annan väg nu. Tidigare tränade man en gång i stan och en gång på Donsö i veckan. Nu är alla träningar på ön. Det har gjort att en del juniorkillar har kommit upp och nu är det fler Donsö-killar med. Ungdomsverksamheten får ge litegrann, säger han.

"Lite med glimten i ögat"

Även om det smällde rejält i tacklingarna på planen och det hördes rikligt med gliringar från supporterled finns det mycket som binder föreningarna samman. 

– Det är lite med glimten i ögat man snackar upp den här matchen för det är faktiskt så att hela ungdomsverksamheten bedrivs gemensamt i Södra Skärgårdens IK, säger Carl Fhager.

Med en halvlek spelad var han övertygad om att Donsö skulle resa tillbaka över bron med tre poäng. Så blev inte fallet. Frågan är om han lyckas sia bättre vad gäller forwarden Albert Hanssons potential. 18-åringen spelade längst fram för Donsö i derbyt och var nära att nicka in en kvittering sent i matchen. 

– Han är väldig bra. Det är en talang, säger Carl Fhager. 
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.