Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Spelarna om läktarkampen: "Svenska fansen är bättre"

Den tolfte spelaren brukar sällan få de stora rubrikerna. Inför EM i Frankrike hyllas dock de svenska fansen rejält av spelarna. …– Vi har ett fantastiskt stöd, säger Jimmy Durmaz.

På hemmaplan på Friends Arena har det ofta varit ganska tomt på läktarna, publiken har inte varit nöjda. Rent ut sagt buat ut det svenska landslaget. Men inför EM kommer återigen de svenska fansen mobilisera och stötta sina hjältar på plats – om inte flygstrejken ställer till det. En dag kvar, sedan smäller det, Irland mot Sverige och en rejäl kamp på läktaren.
– Jag tror att de svenska fansen är bättre. När det kommer till mästerskap så höjer de sig. De gillar att resa, stötta sitt lag i mästerskap. Vi har ett fantastiskt stöd. Sen har man ju sett flera mästerskap på TV, hört hur det var i U21-EM. Det har varit helt fantastiskt och jag tror inte det blir sämre nu, bara bättre, säger Jimmy Durmaz.

En av flera mästerskapsdebutanter är mittbacken Erik Johansson, som väntas kliva in på Stade de France inför fullsatta läktare med Andreas Granqvist vid sin sida.
– Jag förväntar mig rätt mycket faktiskt av fansen och stämningen. Vad jag har sett av tidigare mästerskap så har det varit helt fantastiskt. Jag hoppas få uppleva det jag med, säger han.

Att stödet ganska ofta varit skralt på hemmaplan och att stämningen varit därefter, är något som Jimmy Durmaz har en förklaring till.
– Kanske är det så att många jobbar, är trötta. Här kan de dricka på, ha kul, festa och gå på match. Känna glädje och sjunga och stötta oss hela vägen.

Det låter som att du hade velat byta plats?
– Klart att man har tänkt så ibland ... i olika klubblag. Det hade varit häftigt att någon gång få uppleva det från andra sidan och se hur det känns.

Men det kommer att bli en tuff läktarkamp direkt för de blågula fansen. Irländarna mobiliserar rejält och enligt den irländska sajten RTE förväntas 100 000 irländska fans ta sig till Frankrike i sommar.
– Jag är så förväntansfull jag kan inte sluta att tänka på det, säger en irländsk supporter till sajten.

De blågula stjärnorna är ändå övertyga – det blir en blågul seger på läktaren.
– Det blir tufft men jag tror ändå att vi kommer vinna den matchen ganska enkelt, säger Ludwig Augustinsson.

Vad betyder fansens stöd?
– Otroligt mycket! Det minns jag bara från U21 förra året. Det var en gul vägg och fansen dominerade varje match. De gav oss de där extra procenten som behövs och det kommer fansen att göra här också.

Ett sätt att försöka betala tillbaka lite till fansen är alla sociala medier. Flera av spelarna har konton på Twitter och Instagram. Landslaget har sin nya app "Blågult Inifrån" där fansen kan ställa frågor direkt till spelarna.
– Jag tror det är kul för fansen att se hur vi har det mellan matcherna. Det är ett bra verktyg att visa vad vi gör av dötiden på hotellet. Om jag var en ung kille eller tjej skulle jag tycka det var intressant, säger Albin Ekdal.

Vad skulle då en framgång för landslaget betyda för fansen? För Sverige?
– Jag tror att oavsett vilket lag som får framgång i ett mästerskap så betyder det otroligt mycket. Fotbollen förbrödrar och den gemenskap och härliga känsla som det skapar kan betyda mycket för ett land. Det spelar ingen roll om det är Frankrike, Sverige eller något annat land. Det här är ju bland det största som ett land kan uppleva idrottsmässigt. Det vet vi i Sverige också med tanke på tidigare framgångar. Vi har en god känsla, säger Kim Källström.

Enligt svenska fotbollförbundet ska det vara mellan 75 000-100 000 blågula supportrar på plats i Frankrike under matcherna. Med andra ord – tillräckligt många för att ge irländarna en rejäl kamp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.