Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: JOEL MARKLUND

Spelarna om framtiden i landslaget: "Inte beredd att lägga ner jobbet"

Sverige är utslagna ur VM och för flera spelare kan landslagskarriären vara över. För Ola Toivonen kan VM varit hans sista mästerskap - om inte klubblagssituationen ändras.
— Det jobbet jag gjort under veckorna är jag inte beredd att lägga ner. Jag måste spela, säger anfallaren.

VM är över för svensk del och för flera spelare kan äventyret i Ryssland ha varit det sista med landslaget. Lagkapten Andreas Granqvist kan ha gjort sitt i den blågula tröjan.

– Vi får se. Jag ska smälta de här dagarna och sedan prata med Janne i lugn och ro men det är mycket möjligt att det här var sista landskampen, säger Andreas Granqvist och fortsätter:

– Jag har inte tagit något beslut ännu men vi får se hur det känns efter ett par dagar. Det krävs mycket att spela i ett landslag och du måste känna att du kan prestera på en hög nivå. Men jag kommer inte stressa fram något beslut.

En till som kan lämna är Ola Toivonen, som fått ont om speltid i sitt Toulouse och fått slita med extraträning för en plats i laget.

— Det är klart det har varit tufft. Men jag har haft Jimmy (Durmaz), vi har haft Paul (Balsom) och Janne (Andersson) i bakgrunden, det har gjort det lättare.

— Det jobbet jag gjort under veckorna är jag inte beredd att lägga ner. Jag måste spela, annars kan jag inte vara på den här nivån. Det har jag inte motivation till.

Har du stängt dörren till landslaget?

— Absolut inte. Men det ska vara på mina villkor. Det går absolut inte att hålla på och göra de metrarna efter träning och de timmarna i gymmet.

I Toulouse har förtroendet för Toivonen lyst med sin frånvaro — men tiden i klubben behöver inte vara slut för svensken.

— Jag har ju kontrakt där och om jag inte har ett bättre erbjudande rör jag inte på mig. Man ska vara rädd om det man har.

Även om det kanske betyder att du inte kan spela i landslaget?

— Ja. Jag har två barn och fru och skola och dagis att tänka på och de trivs fantastiskt bra. Vi har flyttar runt mycket genom åren så allt ska klaffa.

LÄS MER: Landslaget går mot ljus framtid: "Vi kan bygga vidare på det här"

Fler kan sluta

I mixade zonen efter matchen fick Martin Olsson frågor om sin egen framtid i landslaget.

Hur ser du på din motivation att fortsätta i landslaget?

— Såklart vill jag spela. Men jag tycker jag har visat att jag har energin kvar och jag kan fortfarande ge mycket till laget. Vi får se om Janne vill att jag ska vara kvar i truppen så kommer jag nog vara det.

Efter EM var det många spelare som slutade och det finns flera spelare som det spekuleras kring ha gjort sin sista match. Martin Olsson fick frågan vad han tänker om det och vad det skulle få betydelse för laget.

— Vi har ett bra gäng sen har vi säkert några hungriga spelare som kommer in och vill göra bra ifrån sig. Så de som kommer sluta de har gjort mycket för landslaget, mycket för alla spelare här. Alla har varit positiva, det är ett bra gäng. De kommer bli saknade.

Har ni pratat något om det?

— Nej faktiskt inte. Det har varit så många matcher och man har varit fokuserad på matcherna. Vi kanske kommer snacka om det ikväll. Men det vet jag inte.

LÄS MER: Olsson om den begränsade speltiden

Sebastian Larsson flyttar hem till allsvenskan efter mästerskapet och ger inga besked om sin framtid i landslaget.

— Jag har inte ägnat en tanke åt något annat än den här VM-turneringen och ge precis allt jag har. Vad gäller min framtid så har jag inte ägnat en enda sekund åt den.

Inte heller Marcus Berg har tagit beslut om framtiden.

– Det är klart att man har tänkt en hel del men jag har inte tagit något beslut. Vi får se efter semestern och så nu vill jag bara släppa fotbollen lite och sen får man se vilka tankar man har och om man har tagit något beslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.