Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olof Unogård sparkades av Linköpings FC 15 minuter innan träningen i torsdags. Bild: MATHIAS BERGELD
Olof Unogård sparkades av Linköpings FC 15 minuter innan träningen i torsdags. Bild: MATHIAS BERGELD

Spelarna fick veta att tränarna skulle lämna – 15 minuter innan träning

Det är turbulent i Linköpings FC, motståndet som ska stoppa Göteborg från att ta guld under lördagen. 15 minuter innan träningen fick spelarna reda på att deras tränare lämnar efter säsongen.
– Den tajmingen två dagar innan en match – den kan man verkligen ha åsikter om, säger en av tränarna Olof Unogård.

Under torsdagen kom nyheten att Andreé Jeglertz kommer att ta över Linköpings FC till nästa säsong. Jeglertz som har fyra SM-guld i bagaget med Umeå IK under deras storhetstid i slutet av 00-talet.

Detta innebär också att nuvarande tränaren och sportchefen Olof Unogård samt hans tränarkollega som han delar huvudansvaret med, William Strömberg, får lämna klubben.

Sättet som klubben valde att presentera förändringen på var anmärkningsvärt. 15 minuter innan träningen – då valde Linköping att presentera sitt beslut för spelarna. Tränarna hade fått reda på det en timma innan det.

– Den tajmingen två dagar innan en match – den kan man verkligen ha åsikter om, säger Unogård.

– Spelarna tog det väldigt hårt och sen lyckades vi samla oss, ha ett bra första möte om Göteborg och sedan gjorde vi en bra träning. All heder till spelarna.

Spelarna grät i omklädningsrummet.

– Det var väldigt starka känslor och många som var ledsna och upprörda. Det var tufft att se samtidigt som det är det finaste kvittot du kan få som ledare när man inte får vara kvar – att det är starka känslor. Det berörde mig och William. Det var fint i allt elände – deras reaktioner.

Nu med en dags distans till beskedet – har klubben sagt något mer om att de kommunicerade det just då?

– Ja ... Alltså ... Inte mer än att de tyckte det passade bra vilket man kan häpna över, det konstaterandet med tanke på hur spelarna tog det. Det var ingen överraskning. Att det var 15 minuter innan träning lämnar en del att önska. Men det får stå för dem (klubben).

Vad har du för tankar om lördagens match nu då?

– Det är klart att det blir en ännu mer speciell match med tanke på gårdagens besked. Det som är skönt är att det ofta kan fungera som en enande kraft, spelarna har sagt att de ska kämpa livet ur sig för vår skull vilket är fint. Sen har vi sagt sedan tidigare att vi inte vill att Göteborg ska ta guldet på vår hemmaplan.

Vad händer för dig och William Strömberg efter säsongen?

– Vi får se. Vi har lite krokar ute. Sen får vi se vad som händer. Jag har ändå kört nonstop med det här i fem år nu. Några månader att ta igen sig låter inte helt fel, säger Olof Unogård.

För SVT förklarar Linköpings ordförande Paul Lindvall om beslutet att byta tränare och kommenterar de starka reaktionerna efter beskedet.

– Det är inte så konstigt. I en grupp skapar man relationer. Vi måste som styrelse fundera igenom vad som behövs för att vi ska kunna leverera utifrån de ambitioner vi har. Det är inte konstigt att folk blir besvikna, man umgås ju och reser ihop.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.