Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Spelarna bekräftar missnöjet mot Gren: "Bad styrelsen lösa det"

Det har stormat rejält inom Blåvitt under säsongen. Nu går spelartruppen ut och bekräftar missnöjet mot Mats Gren som ledde till spelarupproret. – Vi bad styrelsen göra något åt det, säger Tobias Hysén.

Under onsdagen publicerades ett inlägg på flera av de blåvita supportergruppernas sidor på Facebook där det riktades hård kritik mot delar av klubbledningen. I inlägget uppmanades ordföranden Frank Andersson och styrelseledmoten Mikael Kjellström att lämna sina poster.

På torsdagen mötte GP och Fotbollskanalen som enda medier Tobias Hysén som är ledande i spelarrådet i IFK Göteborg.
Ett möte som Hysén kallat till för att lägga korten på bordet och berätta spelarnas medverkan i den stormiga perioden uppe på Kamratgården.

– Det fanns ett litet missnöje kring vissa saker vad gäller Mats (Gren, sportchef) redan innan det. Sedan kom Häcken-grejen när Gren inte ville kommentera Lennartssons (Jörgen, tidigare tränare) framtid, sedan kom Engvall-grejen som gjorde att missnöjet kom ut anonymt i media vilket var helt fel. Då kände vi i spelarrådet att vi behövde ta tag i det innan det skulle bli för stort. Vi hade ett möte och tog upp att vi inte kan ha anonyma spelare som går ut och gnäller. När alla hade fått säga sitt under det mötet var frågan tvungen att ställas: "Har vi förtroende för Mats?". Svaret blev då, mer eller mindre, ett enhälligt nej. Det gjorde att spelarrådet innehållande mig, "Bjärs" (Mattias Bjärsmyr), Mads (Albaek) och "Rogge" (Thomas Rogne) blev tvungna att ta upp det med Mats. Vi kunde liksom inte sopa det under mattan. Vi tog ett möte med Mats och det ska vara internt i 99 fall av 100, men med tanke allt som har hänt nu ville vi spelare redogöra för vår del i det här. Så att det blir svart på vitt vad som har hänt från spelargruppens sida, säger Hysén och fortsätter:

– Då tog vi mötet med Mats och talade om för honom vad vi hade kommit fram till, att förtroendet inte fanns längre på grund av olika anledningar. Det handlade om kommunikation, närvaro och givetvis var kontraktsdelen en del. Inte nödvändigtvis vilka som inte hade fått kontrakt utan att det var så många som var utgående samtidigt. Det blev en otrygghet och en ovisshet. Det är klart att det mötet inte var något partymöte, det blev tryckt stämning. Det är inget roligt. Efter det tog vi det med styrelsen som kom tillbaka med en lösning på problemet efter en vecka eller två. De sa: "Vi tar bort Mats från klubbdirektörsrollen. På sikt ska han bara jobba med sporten och ha mer närvaro. Och så vill vi att ni försöker ge honom en andra chans". Vi tog med oss beskedet till spelartruppen och sa: "Nu är det det här som gäller. End of story". Och från det mötet har det inte varit något mer med detta.

Trots att Hysén och flera andra ledande spelare ställde krav på spelargruppen att inte prata anonymt med media eller läcka – så har läckorna fortsatt i strid ström från Kamratgården.

– Jo, men det här är versionen som jag kan ge från spelarhåll. Sedan om vissa spelare har gått egna vägar och pratat med någon, det kan inte jag som spelarrådsrepesentant hantera eller ta tag i. Jag kan inte tala om för alla 22 spelarna vad de ska göra. Vi hade ett officiellt möte där vi sa till spelarna vad som gäller.

Mats Gren berättar för GP att han inte haft något emot att få kritik från spelarna – men att kritiken hamnade i media är något han vill undvika.

– Om någon kritiserar mig så har jag inga problem med det. Jag vill bara att vi löser det internt, det eftersträvar jag också om det är något sådant. Jag hamnade för långt ifrån sporten och det är inte bara jag skuld till. Jag hade inte tid att vara på träningar och ta det snack som behövdes, säger han.

Efter att spelarrådet haft ett möte med Mats Gren tog de även ett snack med styrelsen. Där var budskapet glasklart: ”Lös det här”. Styrelsen lyssnade på spelarna och ett tag senare anställdes Mats Palmgren som tillförordnad klubbdirektör – för att avlasta Mats Gren.

Efter samtalen med Mats Gren och styrelsen anser Hysén att det blivit till det bättre.

– Jag tycker att både vi och Mats har jobbat vidare och nu är vi på väg mot att ha ett samarbete och jobba ihop igen. Det är inte världens enklaste grej att lösa, men han vet vad som har hänt, vi vet vad som har hänt och det är därifrån vi jobbar nu. Han har fått en chans att påverka problemen och jag tycker att han har tagit åt sig. Och givetvis tvärtom med. 

Även Mats Gren delar synen med Hysén om att samarbetet mellan sportchef och spelargruppen har blivit till det bättre.

– Jag har inte haft några problem sedan dess. Det var ett måste tillslut att ta in en klubbdirektör. Det kom mer och mer, personalfrågor och mer och mer. Det fanns inte tid till allt. Olle (Sultan) fick ta ett större ansvar och jag hann inte titta så mycket på spelare och det fungerar inte, inte om du ska göra det bra, säger Gren och fortsätter.
– Nu har det varit som det varit men nu har vi ändrat på det.

Nye klubbdirektören, Mats Palmgren har varit bra?
– Han är jävligt bra. Han har erfarenhet och det som krävs och är mycket bättre som klubbdirektör mig på många punkter. Allt med personal och allt runtomkring är han bättre på. Jag har inga problem att hantera personal men jag har egentligen inte haft tid till det.
– Jag lämnade över en hel del direkt till honom. Sen dumpade jag inte allt på en gång för då hade han simmat han också.

Flera av spelarnas punkter där kritik har riktats mot Mats Gren har egentligen handlat om saker som Gren kanske inte har kunnat påverka. Dubbeljobbandet och bristen på budget inför kommande säsong.

– Sådana grejer kom fram i kölvattnet av detta. Att han var klubbdirektör också visste vi, men vi tycker att det var en brist på kommunikation. Hade de bara kommunicerat med oss att Mats inte kommer kunna ha den närvaron som han vill ha eftersom han har andra uppgifter att ta tag i. Det hade lätt kunnat undvikas. Hade bara han, eller styrelsen, tagit spelargruppen och sagt: "Jag har ingen budget att jobba med, så kontrakten kan inte förlängas än". Kommunikationen har varit bristfällig från alla håll. Efter alla de här mötena har det framkommit delar som gjort att saker har fått sina förklaringar. Vi menar att man kunde ha tagit det innan. Då hade vissa av de här sakerna inte funnits. Det har både Mats och Frank (Andersson, ordförande) sagt att de borde ha gjort. Vi har försökt hitta ett bra samarbete igen. Alternativet hade varit att vi hade sagt: "Det är vi eller han". Det har aldrig varit frågan.

– Vi har aldrig velat ta några beslut. Det vi gjorde var att presentera de problem som vi tyckte fanns och så bad vi styrelsen göra något åt det. Och när de kom tillbaka med sin lösning accepterade vi den.