Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Spelare och ledare i Gais har mottagit hot

Flera spelare och ledare i Gais har mottagit anonyma, hotfulla meddelanden. Händelsen kommer att polisanmälas.
– Jag är rätt övertygad om att ingen blir bättre av att hotas, säger ordförande Jonas Andersson.

Under torsdagen mottog flera spelare och ledare i Gais emot ”ett anonymt meddelande med referenser till säsongens svaga resultat och med hot om konsekvenser från en anonym avsändare”, det skriver klubben på sin hemsida på fredagen, och fortsätter:

LÄS MER: Blåvitt-anställd hotad och utsatt för skadegörelse

”Som medlem och supporter har man rätt att ställa krav på eller rikta kritik mot föreningen, men den som förmedlar hot bryter mot allt som Gais står för och begår en handling som inte hör hemma i vår förening”.

Ordföranden: ”Ingen blir bättre av att hotas”

Gais ordförande Jonas Andersson berättar för GP om hur han ser på det inträffade:

– Jag ser det mest som en enskild händelse. Det är klart att det är många som är frustrerade, men det generella läget är inte att det hotas mot föreningen. Men det är naturligtvis skittråkigt varje gång det blir på det sättet. Det är helt oacceptabelt och inget som någon ska behöva utstå även om resultaten är svaga för stunden. Men tyvärr händer sånt här emellanåt och vi tyckte det var viktigt att reagera i det läget.

Hur påverkar det här klubben och laget?

– Jag är rätt övertygad om att ingen blir bättre av att hotas. Det är inte en positivt bidragande faktor i det sportsliga arbetet, utan det stör och tar tid.

I tisdags förlorade Gais mot Jönköpings-Södra med 0–1 på hemmaplan och laget ligger nu på fjortonde plats i superettan, två poäng från jumboplatsen.

LÄS MER: Stefan Jacobssons ord efter Gais tunga nederlag

Gais nästa match spelas på söndag borta mot Vasalund, som inför matchen ligger på samma poäng som Gais i tabellen.

Gais klubbchef Magnus Sköldmark säger till GP att klubben ännu inte gjort en polisanmälan, men att det kommer att ske inom kort.

– När det gäller den här typen av händelser så ser vi väldigt allvarligt på det. Det går rakt emot våra grundläggande värderingar, säger han.

Varför väljer ni att gå ut med det själva?

– Vi vill vara fullt transparenta i vår kommunikation och inte dölja något. Och vi ställer väldigt höga krav på oss själva, inte bara spelare och ledare inom laget, utan i hela organisationen. Där har man som medlem och supporter lätt att rikta kritik i alla dess former. Men här man passerat en gräns. Därav gör vi så här.

Fick alla spelare och ledare samma meddelande?

– Ja, det är ett och samma, säger Magnus Sköldmark.

Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Hur påverkas laget och klubben?

– Alla blir påverkade. Och alla som har hållit på med elitidrott förstår att hot av alla de slag knappast är något som förbättrar en prestation. Så det är klart att det blir en påverkan i det. Sedan är det väldigt olika hur man som individ upplever det.

Med tanke på de dåliga resultaten, kritiken från fansen och nu detta – hur är det att jobba i Gais just nu?

– Jag kan bara utgå från mig själv, och jag är enormt fokuserad på att göra ett så bra arbete som möjligt tillsammans med personalen här. Vi gräver stenhårt för att utveckla klubben i alla delar. Men det är klart att det finns en påverkan när det gäller resultaten, så är det, säger Magnus Sköldmark.

Gais tränare Stefan Jacobsson skriver i ett sms till GP om det inträffade:

– Det är beklagligt, men vi kan bara fokusera på nästa match.

I övrigt vill Jacobsson inte ge några kommentarer, utan hänvisar till klubbledningen. GP har även varit i kontakt med flera spelare i Gais, som inte vill kommentera hoten.

Det är andra gången på kort tid som en Göteborgsklubb drabbas av liknande brottslighet. Nyligen berättade IFK Göteborg att en av deras medarbetare utsatts för skadegörelse och hotfulla meddelanden i samband med klubbens manifestation till stöd för Pride-rörelsen.

LÄS MER: Blåvitt-anställd hotad och utsatt för skadegörelse

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.