Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Spelare hotad av matchfixare - stormötet inställt

Det allsvenska prestigemötet mellan IFK Göteborg och AIK på torsdagen ställs in på grund av matchfixningsförsök. – Det här är en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll, säger SvFF generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

En så kallad "matchfixare" ska ha uppvaktat en spelare i AIK under tisdagen, med syfte att rigga matchen som skulle ha spelats på Gamla Ullevi i Göteborg på torsdagskvällen. Spelaren i fråga ska ha erbjudits "en stor summa pengar", det skriver Svenska Fotbollförbundet på sin hemsida.

Matchfixaren krävde, med hjälp av "förtäckta hot", att AIK-spelaren skulle underprestera och bidra till att AIK förlorade i kvällens match mot IFK Göteborg.
– Det här är en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll och det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera, säger Håkan Sjöstrand.

LÄS OCKSÅ: Upprört i Blåvittlägret: "Helt jävla absurt"

Polisen utreder ärendet

När SvFF sent under onsdagskvällen informerades om det inträffade så kontaktades de båda klubbarna samt polisen och förbundet tog beslut om att ställa in matchen.
– Det handlar ytterst inte om en enskild match. Det är en allvarlig attack och ett kuppförsök mot svensk fotboll. Därför är det viktigt att vi agerar med kraft, säger Sjöstrand och fortsätter:

TV: Frank Andersson: "Det är miljoner, det är jag säker på"

– Utifrån den information vi har kan vi inte garantera att matchen mellan IFK Göteborg och AIK är en säker match och att den avgörs på sportsliga grunder. 

Polisen har inlett en en förundersökning kring ärendet.

"Vet inte alla detaljer" 

Enligt de första uppgifterna från Mats Gren var det en av AIK:s målvakter som har utsatts för hot av matchfixaren. Något han berättade för GP under förmiddagen, men strax efter lunch återkommer sportchefen med nya uppgifter. 

LÄS OCKSÅ: Polisen om Gren: "Ska nog inte uttrycka vad jag tycker"

– Det har nu framkommit att det inte rörde sig om någon målvakt. Som jag sa tidigare är det väldigt mycket uppgifter som har florerat. Det är viktigt att få detta sagt. 

"Vi kan inte garantera att kvällens match är en säker match"

Under presskonferensen som hölls vid 11-tiden, började generalsekreteraren Håkan Sjöstrand med att förklara hur man fick kännedom om händelsen och varför man valt att ställa in kvällens match. 

– Det handlar inte om en enskild match utan en attack mot svensk fotboll. Det är viktigt att vi agerar med kraft. Våra matcher ska vara säkra och avgöras på sportsliga grunder. Vi kan inte garantera att kvällens match är en säker match som avgörs på sportsliga grunder, säger han. 

LÄS OCKSÅ: Glenn Hysén om fixningen: "Bestört och förbannad"

Vidare vände han sig till supportrarna i AIK och IFK, och pekar på det viktiga i att försäkra sig om att en match går rätt till.

– Nu vänder jag mig till fansen i AIK och IFK, det är två av våra största klubbar som möts, mycket rivalitet, spänning och ovisshet inför en match: vem ska vinna? Vi måste försäkra oss om att matchen avgörs på planen, säger Sjöstrand.  

"Historiskt usel och unik situation"

Björn Wesström, AIK Fotbolls sportchef, berättade under presskonferensen att media inte kommer ha tillgång till spelarna under en period, för att laget ska kunna processa händelsen tillsammans. 

– Vi hanterar spelargruppen själva och jag sköter dialogen utifrån truppen. Så frågor om det här kommer gå till mig, säger Wesström.

Vidare berättar Wesström att det här är en unik situation som kräver särskilda åtgärder.

LÄS OCKSÅ: En sorgens dag för svensk idrott

– Det är en historiskt usel och unik situation som uppstått. Vår strategi är att bedriva vår vardagliga verksamhet nu men vi har också tagit extern hjälp i form av personer som ska hjälpa oss att processa det som nu är en realitet. Att spelare blir kontaktade för att försöka påverka resultat. Vi ska komma ut på ett starkare och ädlare sätt än de som försöker påverka oss, säger han. 

När de deltagande i presskonferensen pratat färdigt, öppnade man för frågor. Däribland undrade man hur informationen om att en spelare hotats.

TV: Mats Gren: "Viktigt att sätta ned foten"

– Vi har valt att inte kommentera hur informationen kommit till oss. Vi kan bara kommentera att vi fått den, säger Wesström.

Hur mår spelarna?
– Vi försöker ge det stora trygghetspaketet utifrån de behov som finns.