Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Speciell futsalfest med Grunden Bois

Prioritet Serneke Arena fylldes av 500 futsalfantaster denna helg när Special Olympics Futsal arrangerades av Grunden Bois. – Det känns speciellt att spela på hemmaplan, säger Max Gartz i Grunden Bois A.

Thor Guttormsen, Grunden Bois grundare, blickar ut över Prioritet Serneke Arena. I färggranna grupper står lejonparten av de 45 deltagande lagen i Special Olympics futsal ute på konstgräset och förbereder sig för de avslutande matcherna. Det har varit en fullspäckad helg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Från tidigt på lördag förmiddag har lag från hela södra Sverige och ett par norska representanter kämpat i detta inofficiella inomhus-SM.

"Blandade känslor"

Alexander Gaiottino och Max Gartz spelar i ett av Grunden Bois tolv lag. De är aningen besvikna på sin insats under helgen.

– Det har gått upp och ner men det har varit bra stämning, säger Max.

– Förra året vann vi Special Olympics utomhus. Då var det soligt och vi höll våra positioner. Då pressade vi dem men den här gången går vi knappt på dem. Då blir det luckor, säger Alexander och fortsätter:

– Jag sammanfattar helgen med blandade känslor.

Norska gäster

De långväga norska gästerna Larvik åkte i sista matchen på en sur förlust. Sondre Aamot Sörensen var duktig dribbler i Larvik och fick syna plastpartiklarna i konstgräset på nära håll vid ett tillfälle när han fick en smäll mot knäet.

– Knäet går bra nu men jag har kanske fått en skada i låret nu dessvärre. Jag får vara försiktig, säger han.

Detta är långt ifrån första gången Grunden Bois arrangerar turneringar. Thor Guttormsen minns den första väl. Ett utomhus-SM för många år sedan som föll på klubbens lott.

– Vi fick det på Nya Ullevi. Jag minns så väl hur ett lag från Norrköping frågade var vi skulle spela någonstans. Jag pekade ut på gräsmattan på Ullevi. De trodde de skulle spela på någon gräsplätt utanför Ullevi. Det blev en helt annan status på det. Det ska ligga på en arena i stan där vi blir sedda. Det som är speciellt med det här året är att alla bor, spelar och äter under samma tak. Det tror jag de utomstående lagen tycker är rätt fantastiskt, säger han.

Bjöds till Scandinavium

Förutom att spela och bo tillsammans i arenan fick de 500 spelarna och ledarna gå gratis på Frölundas lördagsmatch mot Rögle. Turneringen har gett klubben blodad tand.

– Det finns lite planer på att köra en cup varje år. Vi får se. Men vi har möjligheten nu när vi är en del av den här anläggningen. Vem skulle kunna tro det för 10–15 år sedan, säger Thor Guttormsen.

Elmander prisutdelare

När det var dags för prisutdelning dök ett bekant ansikte upp. Johan Elmander fick ansvaret att dela ut pokal och medaljer till de vinnande lagen – däribland Trollhättans IF. I finalen i klass 2 mötte de IK Östria Lambohov i en rykande het tillställning. 

Jonathan Savefors satte matchens enda mål och fick ta emot både pokal och medalj av Johan Elmander.

– Det känns gött att vinna. Vi förlorade mot dem i gruppen så det var gött att vinna nu. De hade många chanser i slutet så det blev nervöst, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.