Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Spansk journalist ber om ursäkt efter rasistisk jämförelse

En spansk journalist jämförde Barcelonas stortalang Ansu Fati med en ung svart man som springer från polisen.
Nu ber han om ursäkt efter lagkamraten Antoine Griezmanns ilska.
”Vissa uttryck uppfattades som rasistiska”, skriver journalisten på Twitter.

Blott 17 år gammal hade talangen Ansu Fati en betydande roll när hans Barcelona tog en solklar seger i Champions League-premiären mot ungerska Ferencvaros.

Fati bjöd på både mål och assist i onsdagens 5–1-seger.

Men tyvärr har efterdyningarna av matchen kommit att handla om en krönika i spanska ABC – där journalisten Salvador Sostres använder sig av en rasistisk jämförelse när han ska beskriva Ansu Fatis insats.

”Ansu ser lite ut som en gasell när han springer. Han ser ut som en ung, svart gatuförsäljare, sådana som du förut kunde se springa runt på Paseo de Gracia och skrika ”vatten, vatten” när polisen anlände”, skrev han i sin krönika.

Texten fick många att reagera, bland annat franske stjärnan Antoine Griezmanns som valde att gå ut och backa sin unge lagkamrat.

”Ansu är en enastående pojke som förtjänar samma respekt som alla andra människor. Nej till rasism och nej till oförskämdhet”, skrev han på Twitter.

Kritiken har lett till att krönikan ändrat och att tidningen valt att be om ursäkt, även journalisten själv gick ut på Twitter och ursäktade sin text som han menar inte var menad som rasistisk.

”Vissa uttryck uppfattades som rasistiska, vilket inte alls var min avsikt. Jag är djupt ledsen för missförståndet och ber om ursäkt till alla som blivit förolämpade”, skriver Salvador Sostres.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.